candidats consistori badalona

Imatge dels sis candidats que tenen representació al consistori actualment. Foto: Jordi Pujolar / ACN

Badalona afronta una de les eleccions més disputades dels últims temps. No tant per qui serà el guanyador, perquè la victòria de Xavier García Albiol es dona per descomptada, sinó perquè és difícil predir qui acabarà liderant l’Ajuntament. Això sí, tot apunta que només hi haurà dos escenaris possibles després dels comicis d’aquest diumenge: o Albiol aconsegueix la seva tan desitjada majoria absoluta o el consistori pot tornar a estar encapçalat per una coalició de partits com fins ara.

En aquesta campanya electoral s’han fet evidents dos discursos molt clars: d’una banda, el del líder del PP, presentant-se com l’única opció amb un projecte pensat per a la ciutat i, segons el mateix Albiol, sense ideologies, i, de l’altra, el de la resta de partits, apel·lant a un vot “responsable” per evitar que les polítiques del popular tornin a la ciutat.

Albiol: majoria ara o mai

Albiol s’ha mostrat convençut que aconseguirà la majoria absoluta. Els seus millors resultats fins ara els va treure el 2011 i el 2019, amb 11 regidors, però la majoria absoluta li va quedar relativament lluny, ja que cal obtenir-ne 14. Tot i ser la llista més votada en les últimes tres eleccions, només ha pogut ser alcalde el mandat del 2011-2015 i, posteriorment, entre el 2020 i el 2021 després de la renúncia de l’alcalde socialista Alex Pastor. El PP va accedir a l’alcaldia perquè la resta de partits no es van entendre.

Ara mateix tot apunta que el segon lloc se’l disputaran el PSC i ERC, però cal veure quin serà l’efecte Sabater

Poc temps després, però, tirava endavant la moció de censura contra el popular registrada per tots els grups de l’oposició per la implicació d’Albiol en el cas dels Papers de Pandora. Després d’aquest episodi, PSC, ERC, En Comú Podem i Junts formaven govern amb el socialista Rubén Guijarro com a alcalde. Uns antecedents que aboquen Albiol a cremar totes les naus en els últims dies de campanya, perquè, tal com ha admès en diverses ocasions, si no obté majoria absoluta, tot indica que la resta impediran que governi.

La seguretat del municipi és el tema estrella d’Albiol i l’ha definit com la seva “principal prioritat”. Per al 28M, amb la campanya Badalonisme, ha incorporat un nou missatge que repeteix com un mantra: el seu projecte mira per la ciutat i “traspassa les fronteres ideològiques”. Una estratègia pensada per captar el plus de votants d’altres formacions que necessita per sumar els tres regidors que el separen de la majoria absoluta.

Guijarro treu pit

L’actual alcalde de Badalona, el socialista Rubén Guijarro, es presenta com “l‘única persona que pot reunir els suports suficients per ser alcalde”. Guijarro, que està al capdavant del consistori des del novembre del 2021, assegurava en una conferència a l’Espai Línia que en un any i mig de mandat “Badalona ha entrat en la lliga de les grans ciutats”. La Copa del Rei, que tornava a Badalona 40 anys després, i el fet de poder desencallar els projectes del Canal del Gorg i de la façana marítima són alguns dels principals arguments de Guijarro per continuar al capdavant de l’Ajuntament, en aquest cas des d’un inici de mandat. A la llista del PSC s’han incorporat dos noms destacats: l’exassessor del PSC a l’Ajuntament de Barcelona Fernando Carrera, com a número 3, i Rocío Mateos, l’expresidenta de la Federació de Dones de Badalona, de número 4. Jordi Subirana, regidor d’Units per Avançar, és la principal absència.

ERC i Guanyem, pols oposats

La segona formació més votada l’any 2019, amb 7 regidors, va ser la coalició formada per Guanyem i ERC. Després que els republicans trenquessin el grup municipal al·legant que la presència de dos grups permetria tenir més visibilitat al plenari, ERC va quedar amb 3 regidors.

Ara que es presenten en solitari, sembla que els republicans podrien captar part dels votants de Guanyem –que ara té 4 regidors– i tindrien la possibilitat de doblar els seus 3 regidors actuals. Si és així, estarien en condicions de competir amb el PSC per la segona posició. Alex Montornès és el candidat d’ERC per primera vegada en uns comicis, ja que en els anteriors anava de número 4. A la seva llista destaca la incorporació de l’exregidora de Guanyem Carme Martínez i la baixa d’Anna Maria Lara, actual regidora de Cultura i Mobilitat.

Pel que fa a Guanyem, torna amb l’exalcaldessa Dolors Sabater al capdavant. Es presenta a les eleccions amb Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) i ha sacsejat la seva llista per al 28M. Són baixa noms importants com la portaveu del grup municipal Nora San Sebastián i el regidor Toni Flores. Per altra banda, s’hi incorpora Alba Blanco com a número 2 i, inicialment, el partit va presentar l’activista Marcel Vivet com a número 3, però finalment no serà així perquè està inhabilitat pel TSJC pels aldarulls durant la manifestació del sindicat policial Jusapol a Barcelona el 2018. Caldrà veure fins on arriba l’efecte Sabater, tot i que les enquestes que s’han difós no li són favorables.

El repte de comuns i Junts

En Comú Podem espera, com a mínim, revalidar la confiança dels seus votants i que el tàndem Aïda Llauradó i Rosa Trenado repeteixi a l’Ajuntament. A més, podrien jugar un paper clau si es torna a produir un pacte de govern. Pel que fa a Junts, el candidat David Torrents ha criticat durament la gestió d’ERC, formació de la qual podria esgarrapar vots independentistes, tot i que el seu objectiu és arribar al 5% dels vots per mantenir-se al consistori. El bagatge com a regidor de Serveis Socials, ha dit, és un dels seus punts forts.

I la resta del Baix Besòs?

Pots consultar l’anàlisi sobre Santa Coloma, Sant Adrià, Montgat i Tiana publicat a l’anterior edició de Línia Nord i al web linianord.cat en PDF i en format digital.

Els resultats del 2019

resultats 2019 badalona

El PP d’Albiol guanyava les eleccions per tercera vegada consecutiva. Amb 11 regidors i el 37% dels vots, aconseguia el seu millor resultat en uns comicis –el 2011 també van ser 11 regidors, però amb menys vots–. En segona posició va quedar la coalició entre Guanyem i ERC, encapçalada per Dolors Sabater, amb 7 regidors. Dues formacions que, passades les eleccions, van acabar trencant l’aliança. El PSC ocupava la tercera posició amb Alex Pastor com a candidat (6 regidors). En Comú Podem, amb Aïda Llauradó, obtenia dos regidors i Junts, de David Torrents, tancava els partits amb representació al consistori amb un regidor.

Uns resultats que no van ser suficients perquè Albiol governés, ja que el socialista Alex Pastor seria alcalde amb el suport de Guanyem, que retirava la seva candidatura per falta d’entesa amb el PSC i per evitar que Albiol fos alcalde. / Foto: Twitter (@psc_badalona)

La campanya electoral

campanya electoral badalona

La seguretat ha estat la protagonista i s’ha convertit en la qüestió que ha marcat força el ritme dels partits. Mentre Albiol considera que és una àrea que cal reforçar urgentment, la resta de formacions han coincidit que el popular alimenta una imatge de la ciutat que no és real. Tot i això, diversos partits han fet propostes per millorar-la, com una nova comissaria (ERC), policia de proximitat (comuns), la regidoria de la Dignitat i la Seguretat Humana (Guanyem), augmentar els efectius policials (Junts) i càmeres als carrers i als agents (PSC), més enllà de la regidoria contra les ocupacions del PP.

L’altre gran tema és la paràlisi administrativa que pateix l’Ajuntament. Els candidats admeten que el consistori no funciona correctament i que destinaran recursos per descentralitzar el Viver. També s’ha parlat de neteja, d’habitatge, d’equipaments i de zones verdes. / Foto: Albert Segura / ACN

Possibles pactes

possibles pactes badalona

L’únic pacte possible és la suma de formacions per evitar que Albiol sigui alcalde, que s’espera que guanyi àmpliament. La incògnita és quins partits formarien aquesta aliança.

Fins ara, el govern l’integren quatre partits –PSC, ERC, En Comú Podem i Junts–. El repartiment de regidors serà clau per saber quins poden ser els nous socis de govern. Si ERC aconsegueix doblar els seus regidors (arribar a 6), tal com algunes enquestes apunten, i el PSC i En Comú Podem repeteixen resultats, podrien formar un tripartit amb 14 regidors. Un altre escenari és que Junts i sobretot Guanyem obtinguin un nombre de regidors significatiu. Guanyem ja ha parlat d’ERC i del PSC com a “socis necessaris”. D’altra banda, Torrents (Junts) va dir que “no farà seguidisme d’ERC” si Montornès té opció de ser alcalde, però alhora va deixar clar que no farà batlle Albiol. / Foto: Jordi Pujolar / ACN

candidats badalona

Santa Coloma, Sant Adrià, Montgat i Tiana: pendents de les majories
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram