Edifici Ajuntament Santa Coloma

Santa Coloma i Sant Adrià són feus històrics del PSC. Fotos: Arxiu

Ningú fins ara ha aconseguit fer ombra al PSC a Santa Coloma i a Sant Adrià. Tot i que les situacions de govern són diferents a cada municipi, tot apunta que els socialistes tornaran a guanyar les eleccions d’aquest 28M. La incògnita, principalment, és veure amb quin marge ho faran. ERC es postula com el principal competidor en ambdues ciutats, amb la voluntat de ser important als respectius ajuntaments per incomodar el poder vermell d’aquest territori.

Pel que fa a Montgat i Tiana, el seu futur polític és més obert si ens fixem en els resultats igualats de les passades eleccions i la inestabilitat política que ha caracteritzat aquest mandat, sobretot a Tiana.

Serà absoluta la majoria?

El PSC de Santa Coloma afronta el repte d’ampliar a 36 els anys seguits de mandat al municipi. Núria Parlon, alcaldessa des del 2009, també encara els comicis amb l’aspiració de governar per tercera vegada consecutiva amb majoria absoluta. Enguany, però, ho fa amb un rival polític de renom i amb gran exposició mediàtica com és Gabriel Rufián, alcaldable d’ERC, que des d’un primer moment ha assegurat que la seva missió és acabar amb el “cortijo” de Parlon.

Parlon, alcaldessa des del 2009, aspira a governar per tercera vegada consecutiva amb majoria absoluta

El partit socialista ha governat aquest mandat amb 17 regidors a l’Ajuntament. Està per veure si la candidatura de Rufián impedirà o no a Parlon aconseguir els 14 necessaris per tenir majoria absoluta. L’alcaldable d’ERC també ha expressat que per fer possible un canvi a Santa Coloma cal millorar els resultats de la seva formació en els anteriors comicis, on va assolir tres regidors, sent la tercera força política més votada per darrere de Ciutadans, amb quatre.

Es dona per descomptat que Rufián millorarà els resultats d’ERC, però cal veure fins a quin punt fa créixer els republicans. Pel que fa a Ciutadans, podrien fins i tot quedar-se sense representació a l’Ajuntament. El probable ascens de Vox podria arrossegar part dels vots taronges i dels votants de dretes. En aquest sentit, també caldrà veure si el PP de Miguel Jurado –un històric de Xavier García Albiol– entrarà al consistori o no.

Filo Cañete, a les urnes

Si parlem d’hegemonia socialista, també hem de parlar de Sant Adrià, on el PSC governa el municipi des del 1995. El 2019, el partit guanyava les eleccions amb 8 regidors, dos més que en les del 2015. El partit aleshores encapçalat per Joan Callau, però, governaria en minoria. El 2021, després d’aprovar els pressupostos, Callau es retirava de la primera línia política i Filo Cañete agafava el seu relleu, convertint-se en la primera alcaldessa de Sant Adrià, càrrec que ara intentarà revalidar a les urnes. Tot indica que ho té a l’abast, però sembla que es quedarà lluny de la majoria absoluta.

Tot apunta que el PSC tornarà a guanyar a Sant Adrià, però quedant lluny de la majoria absoluta

El 2019, ERC va ser la segona força més votada amb 5 regidors, aconseguint el seu millor resultat a la ciutat. Si es repeteix un escenari similar, el PSC podria governar, de nou, en solitari.

De la mateixa manera que a Santa Coloma, està per veure què passarà amb els 4 regidors de Ciutadans si es confirma la davallada del partit. Pel que fa a Sant Adrià en Comú, amb 2 regidors, la seva aspiració és créixer. D’altra banda, s’espera que Vox superi amb escreix el 2,6% dels vots que va obtenir el 2019 i que entri al consistori. L’agrupació d’esquerres MES Sant Adrià, amb un regidor, no es presenta a les eleccions després de vuits anys i Movem, tampoc.

Pacte a Montgat?

A Montgat, els resultats del 28M sembla que continuaran igual de repartits que els dels passats comicis. ERC s’apoderava de l’alcaldia de Montgat en ser la llista més votada el 2019 amb 5 regidors. Rosa Funtané era investida alcaldessa, però el seu mandat va ser molt breu. Els grups municipals del PSC (3 regidors), JxCAT (3) i Som (2), juntament amb un exregidor de Ciutadans, presentaven una moció de censura i, en només sis mesos, el socialista Andreu Absil ja era el nou batlle de Montgat. PSC i JxCAT van acordar repartir-se el mandat. Per aquest motiu, Mercè Marín rellevava Absil el 2022. Tot i que ERC torni a ser la llista més votada, els actuals socis de govern podrien pactar de nou i deixar els republicans sense l’alcaldia.

Tiana busca estabilitat

L’agrupació d’electors Junts per Tiana es postula per tornar a ser la formació més votada el 28M. El 2019 va aconseguir 5 regidors, per sobre d’ERC (4), PSC (2) i JxCAT (2). Tot i això, aquests tres partits van pactar i van governar gran part del mandat, un temps marcat per la inestabilitat.

Després d’una moció de censura a Marta Martorell (ERC), Junts per Tiana finalment accedia a l’alcaldia l’abril de l’any passat i, ara, l’alcalde i candidat Isaac Salvatierra demana “una majoria àmplia per guanyar la Tiana del futur”.

Una de les novetats d’aquesta cita electoral a Tiana la presenta ERC, amb Àlex Van Boven com a candidat, que ha rellevat precisament Martorell.

I Badalona?

En la pròxima edició en paper de Línia Nord s’abordarà el panorama electoral de Badalona, que arriba un cop més amb la dicotomia de si Albiol serà alcalde o si s’articularà una majoria alternativa.

Els resultats del 2019

Resultats 2019 Barcelonès Nord

Núria Parlon revalidava la majoria absoluta a Santa Coloma amb 17 regidors i el 50,9% dels vots, millorant el resultat del 2015 (14 regidors). En segon lloc, Ciutadans va obtenir 4 regidors, seguit d’En Comú Podem i d’ERC, amb 3. A Sant Adrià, el PSC guanyava amb 8 regidors i Joan Callau governaria en minoria. ERC va ser la segona força més votada amb 5 regidors, seguida de Cs (4), Sant Adrià en Comú (2), Movem (1) i MES (1).

Pel que fa a Montgat, Rosa Funtané repetia com a alcaldessa després que ERC fos la llista més votada amb 5 regidors. PSC i JxCAT aconseguien 3 regidors cadascun, Som i En Comú Podem 2 i Cs i Montgat Guanya, 1. A Tiana, l’agrupació d’electors Junts per Tiana s’imposava amb 5 regidors a ERC (4). PSC i JxCAT van assolir 2 regidors. Marta Martorell va ser investida alcaldessa pel pacte entre ERC, JxCAT i PSC. / Foto: Twitter (@JuntsTiana)

La campanya electoral

Campanya electoral Barcelonès Nord

L’arribada del republicà Gabriel Rufián a Santa Coloma ha sacsejat el panorama polític al municipi. Rufián i Parlon han protagonitzat múltiples picabaralles a través de les xarxes socials en els últims mesos. L’episodi de la residència de gent gran de Rufián i del conseller Carles Campuzano va ser, sens dubte, el més polèmic de la precampanya.

Tant a Santa Coloma com a Sant Adrià els principals temes de campanya han estat la seguretat –especialment el discurs sobre la necessitat de més presència policial­–, la neteja i la mobilitat. D’altra banda, ERC s’ha presentat com l’alternativa a la política “de sempre”. A Montgat i a Tiana s’ha parlat d’estabilitat política després d’un mandat mogut. Evitar ser pobles dormitori i millorar la qualitat de vida dels veïns són alguns dels objectius comuns que estan marcant la campanya dels partits. / Foto: ERC

Possibles pactes

Possibles pactes Barcelonès Nord

A Santa Coloma, l’aritmètica electoral que poden deixar les eleccions fa difícil imaginar una alternativa al PSC. Si no hi ha una sorpresa històrica, els socialistes continuaran sent la llista més votada i Parlon tornarà a governar, tot i que cal veure si serà amb majoria absoluta o sense. A Sant Adrià, el PSC va perdre la majoria absoluta el 2015 i des de llavors ha governat en minoria. Ara mateix, l’escenari post 28M sembla que pot ser similar.

Montgat ja té experiència amb un consistori amb socis de govern. Amb el vot bastant repartit en els comicis del 2019, si ERC torna a guanyar pot haver-hi un nou pacte alternatiu entre PSC, JxCAT i Som, que ja saben el que és governar conjuntament durant quasi tot un mandat. A Tiana, podrien tornar a pactar Junts per Tiana amb el PSC, que governen actualment. ERC, però, també va pactar amb els socialistes per poder governar el 2019. / Foto: Twitter (@Montgat)

candidats barcelonès nord