El record del foc que va consumir l’antiga fàbrica de la Piher a principis de desembre encara era present als caps dels bombers de Badalona quan van tenir notícia de l’incendi a Sant Roc.

En aquell primer sinistre ja van denunciar que no tenien prou recursos per fer front a un foc d’aquella magnitud. I dissabte passat no va ser l’excepció: al parc de Badalona hi havia només 8 bombers. El mínim.

“Vam fer tot l’humanament possible amb els mitjans que teníem. Hauríem d’haver sigut un primer contingent de 30 bombers amb 3 escales”, indica el cap d’intervenció del parc de bombers de Badalona, Emilio Cuadrados.

Els bombers ressalten que van tenir sort perquè estava obert el parc de Santa Coloma de Gramenet, que va estar tancat quatre dies al desembre i la resta sota mínims, com va passar al 80% dels parcs catalans.

Però, tot i això, els agents van haver de fer un sobreesforç i evacuar una família de cinc membres amb una maniobra d’alt risc amb l’autoescala (que només permet baixar tres persones alhora). “Cada dia estem més a prop de patir un accident laboral”, assenyala Antonio del Río, portaveu d’UGT Bombers.

Només el parc de Badalona dona servei a set poblacions amb més de 300.000 habitants. Però no donen l’abast. L’última promoció d’agents va ser el 2015 i des de llavors els bombers han hagut de suplir aquestes mancances estructurals amb unes hores extra que van arribar al mig milió el 2017.

I va arribar un moment que es van cansar: el desembre, els sindicats van anunciar que deixarien de fer hores extra voluntàries per visibilitzar la seva situació precària. “La mateixa administració va determinar que el dèficit a tota Catalunya és de 600 bombers”, explica Del Río.

Perquè serveixi d’exemple: a tot Catalunya hi ha prop de 30.000 policies. De bombers, en canvi, només 2.000.

A l’abril la Generalitat va anunciar que incorporaria 150 nous bombers, però els sindicats ho veuen insuficient. Dimarts al matí es van reunir amb la Direcció General de Bombers, però la trobada no va portar enlloc. “Van passar la bola a Economia”, comenta Del Río.

Amb tot, els bombers asseguren que necessiten un pla de xoc urgent que determini i quantifiqui les necessitats del col·lectiu. “Demanem inversió, inversió i inversió”, ressalta Del Río. Uns diners que no només hauran de servir per renovar l’equipament obsolet i millorar les instal·lacions, sinó també per ampliar la plantilla i poder fer una tasca molt important: la prevenció. “Mentre no fem prevenció, continuarem tenint accidents”, avisa Del Río.

Aquest dissabte una manifestació sortirà des de l’edifici cremat a Sant Roc per denunciar que “la precarietat mata”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram