El terreny de les Tres Xemeneies té 32 hectàrees. Foto: Arxiu

El litoral de l’àrea metropolitana està ple d’edificis públics i privats, sense cap gran superfície que no tingui una utilitat econòmica o social. L’excepció és el terreny que envolta les Tres Xemeneies, d’unes 32 hectàrees, el més gran que queda sense urbanitzar. Però aquesta situació acabarà aviat.

Atenent un reclam històric dels veïns de Sant Adrià i de Badalona –els dos municipis afectats–, la Generalitat, el Consorci del Besòs i els dos ajuntaments van decidir tirar endavant un procés participatiu perquè els veïns proposin nous usos per a l’espai, el qual començarà aquest mes de setembre amb una primera reunió el dia 27. Aleshores s’exposarà l’estat actual del Pla Director Urbanístic (PDU), on s’ha de definir la nova distribució dels terrenys.

Tot i que el procés està obert a tot tipus d’idees i propostes, caldrà que els veïns respectin dues premisses: la meitat del sòl ha d’anar destinada a activitats econòmiques i s’han de combinar els espais verds amb les zones edificades.

No serà fins al desembre, després de diverses sessions de debat, quan s’exposaran les conclusions del procés i s’explicarà com s’integraran els resultats al PDU, ara aturat. “Esperem que les conclusions que surtin del procés participatiu s’atenguin”, afirmen des de la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies, que segueixen mostrant-se crítics amb tot aquest procés. I és que, segons afegeixen, encara estan a l’espera de saber si les peticions que van fer “per millorar el procés” s’acabaran tenint en compte o no. “Si es vol que l’espai es transformi d’acord amb el que pensa la majoria dels veïns, s’ha de fer cas al procés participatiu”, insisteixen.

Una de les fases constarà de set sessions temàtiques on es debatrà què fer amb els diversos indrets que engloben el terreny, així com el futur de les Tres Xemeneies. La demanda dels veïns és que es mantinguin i es converteixin en un espai de memòria històrica i un símbol de la cultura obrera de la zona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram