Ahir al matí una excavadora i una grua contractades per l’empresa de serveis funeraris Memora ho tenien tot a punt per entrar al Turó de l’Enric. El seu objectiu era dur a terme un estudi del subsòl, com ja van fer el 9 de gener, a causa del seu interès a tirar endavant un tanatori en la part del Turó que és propietat privada. Els veïns però, ho van impedir. La nit prèvia van conèixer les intencions de Memora i es van mobilitzar de cara a dimecres. El resultat, una vintena de persones que amb una pancarta on es podia llegir clarament “No al tanatori” van barrar el pas als operaris. A la comitiva també hi havia els regidors del govern municipal Jose Téllez i Francesc Duran (Guanyem Badalona en Comú) i Àlex Mañas (ICV-EUiA).

Es dóna la circumstància que Memora disposava de la llicència d’obres menors per poder fer els treballs. Un tràmit que depèn del departament d’Urbanisme liderat pel tinent d’alcaldia Oriol Lladó (ERC). Mentre que pel PP considera que haver donat la llicència i haver impedit després les obres és una “irresponsabilitat”, l’executiu de Dolors Sabater argumenta que la seva prioritat és la preservació de l’entorn natural del Turó de l’Enric, qualificat des del 2015 com a paratge d’interès mediambiental per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

L’espai veí del Torrent de la Font ja està gestionat des de l’ens metropolità i ara les plataformes Salvem el Turó de l’Enric i Salvem el Torrent de la Font volen que el turó sigui també un parc metropolità. “Demanem a l’Ajuntament que intervingui per convertir la zona en un parc”, apunta Antonio Cortada, de Salvem el Turó de l’Enric. “La propietat privada del turó, que representa un 20% del total, no pot condicionar el planejament global de l’àrea. Vindrem els cops que calgui per impedir les obres”, afegeix Francesc Alfambra, de Salvem el Torrent de la Font.

Per la seva banda, fonts del govern expliquen que ja han començat les converses amb Memora per desbloquejar la situació i que sobre la taula hi ha un intercanvi de terrenys per poder impulsar el tanatori a un altre lloc. Fonts de l’empresa reconeixen a Línia Nord l’inici de les converses però asseguren que encara no s’ha concretat res.

Memora encara no és propietària de cap parcel·la del terreny però ha rebut el permís d’algun dels titulars privats per fer aquestes obres. Uns treballs que podrien suposar-li una sanció per l’actuació del 9 de gener, en què una excavadora va passar per terrenys públics. L’Ajuntament ho està investigant i fonts de la funerària argumenten que va ser un “error”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram