La plataforma, decidida a aturar el crematori per la via judicial. Foto: Arxiu

La plataforma ciutadana Stop Crematori ha posat en marxa una campanya de microdonacions per finançar una denúncia contra l’Ajuntament, que els seus impulsors cada cop veuen més probable. La plataforma encara no sap si el consistori acceptarà les seves al·legacions contra l’entrega de les llicències de construcció i activitats a la Unió Temporal d’Empreses Tanatori del Litoral, adjudicatària del complex funerari de la Catalana. Si l’Ajuntament no les té en compte, tiraran endavant un contenciós administratiu -la mesura jurídica per denunciar una administració pública- per intentar frenar el crematori als tribunals.

RIFA A 2 EUROS
Segons els càlculs de la plataforma, necessiten aproximadament 12.000 euros per portar el cas davant la justícia i, tot i que encara estan pendents de les al·legacions, ja han començat a fer calaix. Concretament, Stop Crematori està venent als veïns participacions a dos euros cadascuna per al sorteig d’una cistella de productes ibèrics. Segons fonts de la plataforma, fins ara han aconseguit una mica més de la meitat dels diners que necessiten.

La plataforma ha fet l’últim intent de frenar el projecte per la via administrativa amb la presentació d’unes al·legacions que, en aquest cas, s’han centrat en arguments medi ambientals. “Hem presentat exemples de jurisprudència, arguments sobre la contaminació que patiríem i demanem aplicar el principi de precaució”, explica Pilar Raja, una de les portaveus.

El principi al qual fa referència Raja és especialment rellevant en aquest cas. La instal·lació de forns crematoris no està especialment regulada per la legislació espanyola i la plataforma demana a l’Ajuntament que, davant del dubte, opti per ser prudent i no arriscar-se a posar en risc la salut dels veïns.

De fet, ara mateix la contaminació atmosfèrica és una de les qüestions més sensibles al Barcelonès Nord i tot just avui el Museu Blau del Fòrum acollirà la presentació de la nova plataforma AireNet, que agrupa col·lectius de Sant Adrià, Badalona i Barcelona que demanen solucions a l’administració contra la pol·lució. Els seus portaveus han avisat que s’oposaran a la instal·lació de qualsevol equipament contaminant a la zona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram