La Policia Local va intentar requisar material a l’ANC. Foto: CUP

A Sant Adrià no hi tornarà a haver un debat polític sobre el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre fins que aquest ja s’hagi celebrat. El govern municipal del PSC va decidir ajornar el Ple de dilluns per la “difícil situació” que es viu a Catalunya.

“Podria impedir el serè debat de les idees i entorpir el necessari diàleg entre els grups que s’apleguen en el Ple municipal”, va expressar el mateix dilluns l’executiu de Joan Callau a través d’un comunicat, després que tant l’Assemblea Nacional Catalana com Ciutadans convoquessin dos actes a les portes de l’Ajuntament coincidint amb el Ple. “El govern municipal fa una crida a la serenor de tots per preservar la institució i per tal que en Ple municipal es puguin defensar els interessos de tots els adrianencs i adrianenques en un marc on es puguin contrastar idees, opinions i arguments”, afegeix el govern en aquest mateix comunicat, alhora que fa una crida al diàleg, la negociació i el pacte. Eines que, segons els socialistes adrianencs, podrien contribuir a una solució política a la repressió impulsada per l’estat espanyol a Catalunya amb motiu de la convocatòria del referèndum de diumenge.

Algunes formacions amb representació al Ple, com Sant Adrià en Comú (SAeC), ERC o el Moviment d’Esquerres (MES), han criticat durament la decisió del govern municipal d’ajornar el Ple. “Els ciutadans mereixen conèixer els motius pels quals no podran votar amb normalitat diumenge”, diuen des de SAeC en referència a la negativa de Callau de cedir locals de titularitat municipal per a la celebració del referèndum. “Els grups municipals no vivim cap moment de crispació que justifiqui anul·lar els debats de ciutat. Volen que Catalunya no parli, que no decideixi, però al Ple municipal tenim veu i no volem renunciar-hi”, argumenten des de MES.

Sigui com sigui, coincidint amb la suspensió del Ple, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va organitzar un acte dilluns al vespre a la plaça de la Vila amb la participació dels diputats Jordi Turull (PDeCAT) i Eulàlia Reguant (CUP). Turull va denunciar les “ingerències” de l’estat en el referèndum mentre que Reguant va reivindicar el caràcter “rupturista” d’una eventual república catalana.

D’altra banda, des de SAeC denuncien que la suspensió del Ple “tapa” altres problemes, com les ocupacions al barri de la Mina, els alts nivells de contaminació o l’estat dels pressupostos participatius.

REPRESSIÓ POLICIAL
Uns temes que el PSC fa mesos que té sobre la taula i als quals aquest cap de setmana s’hi ha afegit l’actuació de la Policia Local, que diumenge va intentar requisar cartells relacionats amb el referèndum a militants de l’ANC que havien instal·lat una parada a la plaça de la Vila. A més, la policia va identificar els regidors Rubèn Arenas i Antoni Vélez (ERC) i Xavier Soley (PDeCAT). Els agents -alguns amb la cara tapada- van requerir el material als representants de l’entitat sobiranista, però finalment l’oposició dels veïns aplegats en aquell moment a la plaça i la intervenció de diversos regidors del Ple municipal van impedir que la Policia Local s’emportés els cartells. “L’ajornament del Ple és una jugada per defugir parlar del referèndum i l’actuació de la policia”, creu Arenas. Segons el portaveu d’ERC, els republicans havien pactat amb SAeC i MES marxar del Ple un cop debatuda la moció que exigia al govern municipal la cessió de locals municipals per l’1-O.

El mateix diumenge, la plaça de la Vila va acollir un acte d’ERC amb el diputat al Congrés Gabriel Rufián de protagonista. “Ja no es tracta d’independència sí o independència no, es tracta de democràcia”, va etzibar davant les més de 200 persones que es van aplegar per escoltar-lo.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram