PDeCAT, Junts i CUP aturen l’activitat institucional. Foto: Junts

Ja és definitiu. L’assemblea d’ERC ja ha ratificat per unanimitat la decisió del partit de donar per trencat el pacte de govern signat amb el PSC el 2015, després que l’alcaldessa, Ester Pujol, hagi decidit no cedir locals municipals per al referèndum de diumenge. Els republicans consideren que aquesta negativa vulnera l’acord a partir del qual es va constituir l’executiu. Un acord que establia que l’Ajuntament es posaria a disposició del Parlament en relació a les decisions de l’hemicicle sobre el procés sobiranista. En canvi, el PSC defensa que és ERC qui ha trencat el pacte. “Quan es pacta, sempre s’entén que els termes estaran dins la legalitat”, argumenta el secretari de política municipal de l’executiva local dels socialistes, Ferran Almeida.

Sigui com sigui, a l’hora del tancament d’aquesta edició la regidora d’ERC Marta Guàrdia ja havia formalitzat la seva renúncia a les responsabilitats de govern, mentre que l’altre regidor republicà, Ricard Fabra, encarta no ho havia fet oficial.

El PSC no contempla arribar a un acord de govern amb el PP i, per tant, obrirà una etapa de govern en solitari. Els altres tres partits del Ple -PDeCAT, Junts per Tiana i CUP- no han plantejat obertament tirar endavant una moció de censura però les seves relacions amb el govern de Pujol estan molt deteriorades. De fet, les tres formacions no duen a terme des de dimarts cap tipus de feina institucional, en protesta per la repressió de l’estat però també pel fet que Pujol no hagi respectat la decisió del Ple de cedir locals de titularitat municipal per l’1-O. Una posició que mantindran, de moment, fins diumenge.

ERC, que ja és a l’oposició, es planteja adherir-se a l’aturada de l’activitat institucional si aquests tres partits mantenen el seu posicionament més enllà de l’1-O.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram