La defensa de la immigració i dels drets de les persones refugiades. Les Festes de Maig es faran seves aquestes reivindicacions, especialment la nit de Sant Anastasi, el 10 de maig, quan es cremarà a la platja el Dimoni aixeca murs, el disseny escollit com a símbol de les festes. És obra del dissenyador gràfic, Joan Gili, i està inspirat en l’estàtua de la Llibertat de Nova York, la primera imatge que els centenars de milers de persones vingudes d’arreu del món veien en arribar als Estats Units des de finals del segle XIX fins a mitjans del XX.

Més enllà del passat, però, el Dimoni es vol mullar sobre l’actualitat. “Critica tots els murs i traves que es posen per impedir el pas dels refugiats”, diu Gili. En aquest sentit, la figura diabòlica s’erigeix sobre un mur on s’hi pot llegir “prou murs” i “tots som refugiats”. A més, en una de les banyes hi té un flotador i a la mà esquerra aguanta una armilla salvavides. Als seus peus, un vaixell de paper assenyala que “no sobren immigrants, sobren racistes”.

“Espero que quan es cremi la figura, la gent recordi en forma de crítica la intolerància i la falta d’empatia cap a totes les persones que pateixen aquesta situació”, assegura el seu creador.

El disseny guanyador ha estat escollit en el marc del concurs Crema’l tu!, al qual s’hi han presentat un centenar de dissenys. Segons la regidora de Cultura, Laia Sabater, el seu jurat ha valorat que el Dimoni aixeca murs “recupera l’esperit crític amb l’actualitat i conté un missatge humanitari i d’esperança”. “Esperem que aquest Dimoni recordi que cal establir mesures valentes perquè la gent deixi de morir a la nostra estimada Mar Mediterrània i arreu”, va demanar la regidora en l’acte de presentació, fet dimarts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram