La constitució del pacte es va fer el 15 de febrer. Foto: Pacte local

Una quartentena de veïns de la ciutat ja s’han adherit al Pacte Colomenc pel Referèndum, una eina que pretén impulsar des de Santa Coloma la convocatòria d’una consulta sobre l’autodeterminació de Catalunya. La constitució del pacte va tenir lloc el 15 de febrer i compta amb el suport de Gramenet per la Independència -secció local de l’Assemblea Nacional Catalana-, el PDECat, ERC, la CUP ICV i Podem. De tota manera, fins ara les adhesions són individuals i destaquen el suport del sociolingüista Albert Fabà, l’ex tinenta d’alcaldia del PSC durant el mandat de Bartomeu Muñoz, Dolça Garcia, l’ex regidor d’ICV, Chema Corral, la representant de Gramenet per la Independència, Elvira Ruiz, el Premi Ciutat de Santa Coloma 2016, Jaume P. Sayrach, el responsable del Dojo de Can Peixaeut o l’ex presidenta de Fondo Comerç, Teresa Castellví.

L’objectiu de buscar adhesions individuals és dotar el pacte del caràcter més transversal possible, sobretot partint de l’experiència de la Xarxa Colomenca pel Dret a Decidir, presentada el 2014 i en la qual els impulsors del nou pacte s’emmirallen. “El fet que estigués formada per entitats feia més difícil arribar a acords”, assegura Fabà.

El pacte local també té com a objectiu fomentar i apropar el debat sobre els eixos centrals d’un eventual procés constituent als veïns de la ciutat. En aquest sentit, Fabà no considera casual que Badalona i Santa Coloma ja hagin impulsat els seus respectius pactes locals. “Són ciutats on existeix molta sintonia entre organitzacions independentistes i aquelles favorables al dret a decidir”, assegura.

Ara, el Pacte Colomenc pel Referèndum decidirà el contingut del seu manifest i prepararà un acte de presentació a la ciutat. Les previsions dels seus membres és celebrar-lo el 4, el 5 o el 6 d’abril, però tot depèn de la disponibilitat dels representants polítics amb els quals es vol comptar. Entre ells, el president Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la de Badalona, Dolors Sabater.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram