Una de les detencions es va produir al carrer Calderón de la Barca. Foto: Arxiu

Badalona torna a estar sota el focus mediàtic a causa d’una operació antigihadista, que va tenir lloc dimarts a Llefià i la Salut. La Guàrdia Civil va detenir dos joves de 25 i 27 anys acusats de presumptes delictes d’adoctrinament i captació gihadista. Segons la policia, els dos joves formarien part d’un grup vinculat a l’autodenominat Estat Islàmic (Daesh) i es dedicarien a difondre propaganda gihadista a les xarxes i a finançar Daesh a través del tràfic de droga. A més, els detinguts haurien mantingut contacte regular amb combatents de l’organització terrorista.

Segons assegura la Guàrdia Civil, els detinguts haurien aconseguit captar diverses persones, a les quals haurien convençut per incorporar-se a les files del Daesh. Una voluntat que els dos detinguts també haurien manifestat.

Amb aquests dos detinguts, a la ciutat ja en són onze en operacions contra el gihadisme des del 2012. Les xifres situen Badalona com a cinquena ciutat de tot l’estat espanyol on s’han arrestat més presumptes gihadistes en els últims quatre anys, per darrere de Ceuta (24), Melilla (21), Madrid (20 i Barcelona (18), segons dades del Ministeri de l’Interior.

PLA PER LA CONVIVÈNCIA
Les detencions dels dos joves han coincidit amb la proposta que el govern municipal ha fet als grups de l’oposició per signar un pacte per la convivència i contra la xenofòbia.

Des de fa una setmana els partits tenen sobre la taula una convocatòria de reunió que s’hauria de celebrar en el marge d’una setmana. L’objectiu és arribar a un acord que permeti a l’executiu de Sabater lluitar conta “qualsevol delicte d’odi” que hi hagi a la ciutat, tant per la via política com per la judicial. “Entre tots i totes podem redreçar la situació i donar una imatge positiva de Badalona cap a l’exterior”, diu el tercer tinent d’alcaldia Jose Téllez en la carta enviada als grups.

Téllez fa referència a la incapacitat de tots els partits amb representació al Ple d’arribar a un acord perquè l’Ajuntament exercís d’acusació particular en les denúncies per agressions racistes presentades per la regidora Fàtima Taleb. El govern va proposar donar poders a Sabater per decidir si el consistori exercia d’acusació en casos de violència racista o masclista, però la resta de grups no s’hi va avenir. El tercer tinent d’alcaldia assegura que ha rebut respostes informals positives per part de diversos grups sobre la possibilitat de participar en aquest pacte, però el termini previst s’allargarà. “L’alcaldessa podria portar la qüestió a la pròxima junta de portaveus, al març”, diu Téllez.

El regidor convida tots els partits a prendre’n part, però creu que el PP s’hauria de “retractar” de les declaracions fetes sobre els atacs racistes a Taleb. “També han de fer autocrítica de la falta de polítiques de convivència durant el seu mandat”, afegeix.

D’altra banda, el regidor defensa que el pacte pot ser una bona eina per combatre la radicalització. En aquest sentit, la comunitat islàmica Al Riduan insisteix en la necessitat de treballar amb els joves susceptibles de ser radicalitzats. “Els fonamentalistes tenen els seus recursos, nosaltres hem de tenir els nostres”, argumenta Rachid Haddad. La comunitat manté la demanda d’instal·lar un centre cultural islàmic a la Salut amb l’objectiu de fer pedagogia sobre l’Islam.

“TOTES SOM FÀTIMA”
Demà el Centre Cívic la Salut acollirà a les sis de la tarda l’acte Per la convivència en la diversitat #TotesSomFatima. Hi seran el quart tinent d’alcaldia de Barcelona, Jaume Asens, el secretari d’Igualtat de la Generalitat, Oriol Amorós, el director general d’Afers Religiosos de Catalunya, Enric Vendrell, i la portaveu de SOS Racisme, Alba Cuevas.

Tots els grups parlamentaris hi enviaran representants a excepció del Partit Popular.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram