La PAH alerta dels riscos de no estar empadronat. Foto: Arxiu

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) presentarà al Ple de dilluns una moció conjunta amb Som Gramenet i ICV-EUiA per instar l’Ajuntament a agilitzar els terminis d’empadronament a la ciutat per a persones en risc d’exclusió social o emergència habitacional. Concretament, demanen que siguin donades d’alta en un termini no superior als 30 dies.

La plataforma assegura que prop d’un centenar de persones en risc d’exclusió estan a l’espera de formalitzar l’empadronament i alerten dels riscos als quals s’exposen. “Algunes s’han d’esperar tres mesos”, diu Juan Pastor, membre de la PAH. “El padró és fonamental per sol·licitar ajudes o negociar amb els bancs si no es pot pagar la hipoteca”, afegeix.

En la majoria de casos, algunes de les persones tenen el problema afegit de no poder demostrar legalment que resideixen a la ciutat, ja sigui perquè s’han vist obligats a ocupar un pis o perquè no tenen cap contracte que ho demostri.

En aquest sentit, la moció demana al consistori que compleixi la resolució del 30 de gener del 2015 de l’Institut Nacional d’Estadística i de la Direcció General de Coordinació d’Entitats Locals. Una resolució que, segons consideren les tres parts, no dóna tanta importància a la residència legal en un lloc determinat i garanteix l’empadronament a tothom. A més, demanen que sigui l’Ajuntament qui comprovi la veracitat del domicili de les persones sol·licitants.

La moció també demana al consistori que informi del procediment d’empadronament de forma exhaustiva, ja que, segons asseguren els impulsors, en molts casos les persones en situació irregular desconeixen que el padró s’ha de renovar cada dos anys.

Més enllà de la moció, al Ple de dilluns Som també preguntarà al govern si coneix el nombre de veïns en risc d’exclusió que no estan empadronats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram