El tercer tinent d’alcaldia, Jose Téllez, al WHRCF a Corea del Sud. Foto: Twitter

Badalona ha aportat el seu granet de sorra a la Conferència Habitat 3 que l’ONU celebrarà a Quito (Equador) a l’octubre i que servirà per elaborar una nova agenda per al desenvolupament urbà dels seus estats membres. Entre les conclusions que s’hi inclouran hi haurà les abordades del 21 al 24 de juliol a Gwangju, Corea del Sud, en el Fòrum Mundial de Ciutats per als Drets Humans 2016 (WHRCF), que va comptar amb la participació del tercer tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit Badalona Democràtica, Jose Téllez.

COOPERACIÓ
El WHRCF tenia com a objectiu compartir experiències entre ciutats de tot el món compromeses amb els drets humans i enfortir les relacions entre elles. En aquest sentit, l’objectiu era conèixer l’experiència de Badalona -únic municipi català convidat- en la defensa de la sobirania de les ciutats perifèriques.

Téllez va defensar un canvi en el model de desenvolupament econòmic. “Si les ciutats competeixen entre elles, estem morts”, assegura el tercer tinent d’alcalde. “S’ha d’apostar per la cooperació entre ciutats perifèriques i per la participació ciutadana”, afegeix.

D’altra banda, Téllez també va defensar en aquesta trobada mundial la necessitat que els estats descentralitzin les seves competències i deixin més marge d’actuació a les ciutats en les polítiques relacionades més directament amb la defensa dels Drets Humans, com les d’habitatge. “Hem trobat molts punts en comú amb les ciutats perifèriques de París o de Ciutat de Mèxic”, explica Téllez, que, tot i l’evident diferència de context entre unes i altres, assegura que la majoria de ciutats perifèriques del món han d’afrontar problemes comuns. Pel que fa a les solucions, segons el regidor, cal dialogar amb les grans ciutats.

Ara, les conclusions del WHRCF de Gwangju s’abordaran en la reunió a Indonèsia del comitè preparatori de la Conferència Habitat 3 i posteriorment la celebració de l’esdeveniment a Quito servirà per enllestir l’agenda de l’ONU en matèria de polítiques urbanes.

Les propostes de les Nacions Unides no seran vinculants, però Téllez confia que les propostes fetes per les ciutats no caiguin en l’oblit. “La pressió que es fa als estats d’aquesta manera és més gran que la que podríem fer les ciutats perifèriques individualment”, conclou el regidor.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram