Ester Pujol ens rep quan es compleixen exactament sis mesos de la seva investidura com a alcaldessa aquell 11 de juny. Aprofita l’entrevista per repassar els objectius complerts i pendents del seu govern i també els reptes de futur, com la promoció de la vila o l’acollida de refugiats.

Avui, 11 de desembre, fa justament 6 mesos que va ser investida per segona vegada alcaldessa de Tiana…
Ah sí?

Sí, la investidura va tenir lloc l’11 de juny. Com valora aquest inici de mandat?
No recordava la data. Pel que fa a l’inici de mandat, hem seguit algunes línies continuistes i algunes més innovadores, que vam assumir després de les eleccions. La més continuista és la consolidació de la situació econòmica de l’Ajuntament. Ara fa quatre anys que el consistori va entrar en fallida tècnica i aquesta situació ha canviat totalment des d’aleshores. En el seu dia teníem un 99% d’endeutament i ara és del 48%, per exemple. D’altra banda, aquest any acabarà amb un romanent de més de 2 milions d’euros i estem pagant els proveïdors a 10 dies. Per tant, la consolidació econòmica és satisfactòria.

I pel que fa a les línies de treball més innovadores?
Doncs són possibles gràcies a aquesta consolidació. Hem tirat endavant la revisió cadastral de les propietats per aconseguir una rebaixa dels impostos d’habitatge municipals. Precisament, en l’àmbit de l’habitatge també hem avançat en projectes que van quedar inacabats en l’anterior mandat, com el parc d’immobles de protecció oficial de lloguer.

Suposo que aquesta empenta a projectes que van quedar inacabats és lògica tenint en compte que ERC i PSC repeteixen pacte de govern. Un pacte que vol potenciar la transparència i la participació. Creu que s’ha fet prou en aquest sentit?
Bé, hem arrencat. La participació ciutadana sempre l’hem tingut present, com demostra el projecte Retrobem-nos, de reurbanització del centre. Ara bé, de participació mai n’hi ha prou. Pel que fa a la transparència, hem establert la junta de portaveus cada tres mesos i hem apostat pel portal de la transparència, que estem desplegant.

Parlant del Retrobem-nos, CiU i Junts per Tiana li han demanat que faci un retorn de la jornada participativa del projecte celebrada el 17 d’octubre. Aquest retorn es produirà?
Aquest retorn que demana l’oposició es farà. L’opinió de comerciants i veïns del poble ja ha quedat reflectida en l’ordenança reguladora del pla aprovada al Ple. Ara l’objectiu és no tirar enrere aquesta decisió plenària.

Té data aquest retorn?
No. Posarem data quan tinguem l’estudi de mobilitat.

El que també està pendent de definir són les inversions que l’Ajuntament prioritzarà en aquest mandat.
Durant el passat mandat vam congelar inversions, però ara en podrem fer amb recursos propis, que dedicarem a la millora de dependències municipals, especialment als equipaments educatius i socials. Són els llocs on la Generalitat hauria d’estar invertint, però no ho està fent. Assumirem aquesta responsabilitat que el Departament d’Ensenyament no està assumint.

La intenció és avançar diners que després pagui la Generalitat?
No, amb la Generalitat no hi comptem absolutament per res.

I això es deu a la gestió del Govern català actual o al propi funcionament de l’administració autonòmica?
Del Govern actual. Cada dos anys canviem de legislatura i això produeix una inestabilitat política i econòmica molt greu per a municipis com el nostre.

Més enllà d’aquestes inversions, el pacte de govern amb ERC també establia la voluntat de convertir Tiana en una vila activa. Creu que encara és un poble
dormitori?
[Pensa] Jo crec que Tiana està experimentant una transformació en positiu. La crisi econòmica va fer que molts professionals liberals d’altres municipis pròxims al nostre instal·lessin els seus despatxos a Tiana i, d’alguna manera, tot això encara no està canalitzat, i ho hem de fer.

Per fer realitat aquest repte, i molts altres, cal que el govern compti amb el suport de l’oposició. Quina relació té amb la resta de grups municipals?
Cordial. Tothom té la porta del meu despatx oberta. Les ordenances fiscals han estat aprovades amb el suport de dues formacions tan diferents com el PP i la CUP. Jo crec que ja diu molt de com es porten les coses. La meva intenció és que aquesta dinàmica continuï, per exemple, amb l’aprovació dels pressupostos.

Entre tots els grups municipals, segurament Junts per Tiana és el que s’ha mostrat més bel·ligerant amb la seva gestió, com per exemple votant en contra de la congelació de preus de l’escola bressol, que volien abaixar…
No en tenen prou coneixement.

En canvi, l’oposició sí que ha aconseguit que a la part de dalt del camí de l’Alegria no s’hi hagi posat formigó, a través d’al·legacions. No hauria estat millor debatre-ho al Ple per la via d’urgència, tal com van demanar?
La via d’urgència no era l’adequada per entrar aquest tema al Ple. De tota manera, en relació a aquesta qüestió el govern va anar més enllà de la cortesia institucional.

Seguint amb el Camí de l’Alegria, els grups de l’oposició asseguren que es van assabentar de l’inici de les obres pels veïns.
No he fet el seguiment d’aquest tema, hauries de parlar amb la tinenta d’alcaldessa d’Espais Públics.

Canviem de qüestió. Com valora l’estudi per optimitzar els serveis del casal, que ja està en marxa?
Positivament. De fet ens hem marcat l’objectiu de realitzar cada any processos similars a, com a mínim, dos equipaments.

Quins seran els pròxims serveis del poble que se sotmetran a aquest procés?
Amb els comerciants del poble ja hem parlat que seria bo tenir una percepció de com està funcionant el comerç local. A banda, també tenim pendent l’estudi de mobilitat.

Un altre repte que Tiana té per endavant, aquest de molta més magnitud, és l’arribada de refugiats, ja que la Conreria serà un dels tres punts d’acollida inicial que està previst instal·lar a Catalunya pròximament.
[Somriu].

Per la cara que fa, suposo que té poca informació sobre aquesta qüestió.
Correcte. Les darreres xifres que tenim diuen que es preveu acollir inicialment 40 persones a la Conreria, per després traslladar-les a altres municipis amb una estructura d’immigració sòlida.

Tiana no està preparada?
A nivell d’integració, no. Nosaltres no tenim departament d’immigració, no tenim població immigrant, o habitatges buits com Badalona o Barcelona. De tota manera, Tiana sempre ha estat solidària i estem esperant rebre més informació.

Creu que l’administració ha estat a l’altura del que requeria la crisi dels refugiats?
Els Ajuntaments hem donat la cara, però tant la Generalitat com el govern espanyol no han estat en absolut a l’altura que pertocava.

Sigui com sigui, l’acollida de refugiats requerirà la col·laboració amb altres municipis, igual que el pla de connexió amb Badalona, Can Ruti i Barcelona. En quin moment es troba?
És una assignatura pendent arribar amb transport públic a Can Ruti. També volem arribar a Mas Ram, perquè hi ha molts pares que porten els nens a l’escola Pere Vergés. El que hem fet és millorar un camí escolar, amb l’objectiu que Badalona faci els deures i implementi mesures en aquest sentit per creuar la B-20 sense perill.

En relació amb la col·laboració amb altres municipis, vostè com a vicepresidenta de la DO Alella creu que Tiana ha de tenir un paper protagonista en la promoció turística que es vol impulsar des de l’ens?
Sí. Vam perdre el tren fa tants anys que ara necessitem ser constants. Nosaltres no som un municipi característic del Maresme, però dins la DO Alella tenim els millors cellers, i això s’ha de fer valdre.

Abans d’acabar, m’agradaria preguntar-li de quina manera pot influir el procés sobiranista en la política municipal a Tiana. La situació política nacional pot fer trontollar el pacte amb ERC?
Si no hi ha ingerència per part de les directives dels partits, no.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram