Imatge del dia de la presentació del MAE a l’Ajuntament. Foto: Ajuntament

A principis de maig el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va visitar Badalona per anunciar que les eleccions municipals celebrades diumenge servirien perquè es posés en marxa una prova pilot a 21 ciutats de l’Estat, entre elles Badalona, per gestionar amb una eina electrònica, el MAE (Taula Administrada Electrònicament), les meses electorals. Va ser una d’aquelles visites dels governants espanyols del PP que Albiol ha acollit amb entusiasme durant el seu mandat.

“No és un sistema de vot electrònic, sinó un sistema per agilitar la gestió del procés electoral”, va afirmar Fernández Díaz durant la presentació de la prova, que també va comptar amb la presència d’una altra personalitat que ha trepitjat força Badalona en els últims anys, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna. Finalment, no ha quedat clar si pel sistema que va presentar Fernández Díaz, que havia de destacar per la seva “agilitat”, o per un problema durant el recompte manual, els badalonins van haver d’esperar 48 hores per conèixer els resultats definitius. Van ser 6.000 vots que no van acabar modificant el nombre de regidors obtinguts pels partits però que van deixar en suspens uns resultats que, d’haver canviat, podien haver modificat la majoria d’esquerres que ara ha aconseguit 14 regidors, xifra on se situa la majoria absoluta.

LA VERSIÓ D’INTERIOR
Per la seva part, el ministeri de l’Interior defensa que el problema no va néixer del MAE, sinó tot el contrari. Va ser “gràcies a aquesta eina electrònica que es va poder descobrir un error en el recompte manual de vots”, han explicat fonts ministerials a Línia Badalona, que, afegeixen, “el MAE, després de detectar l’error, va enviar el senyal i per això es va aturar el recompte”. Posteriorment, expliquen les mateixes fonts, “la Junta Electoral ja va posar en marxa els seus procediments per solucionar el problema i completar el recompte”.

Aquestes explicacions són les mateixes que Interior ja va emetre dilluns en un comunicat, on explicava que el MAE també va permetre detectar errors “en algunes ciutats com Sevilla, Osca i Santander”, que també formaven part de la prova pilot.

Sigui per un error de la prova pilot que Fernández Díaz va presentar a la ciutat, o sigui per un error manual en el recompte de vots, els 6.000 vots comptats amb retard no van acabar tenint influència en els resultats finals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram