La nova Casa Laietània de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Foto: Àlex Recolons / ACN

L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona ha inaugurat aquesta setmana un espai pioner per poder atendre parts naturals. Batejat com a Casa Laietània, aquest centre de naixements permet simular les condicions d’un naixement en un domicili particular, però amb la seguretat d’estar ubicat en un centre hospitalari de referència. Aquest servei permet a embarassades de baix risc tenir un part no medicalitzat sota la supervisió d’un equip de guàrdia d’Obstetrícia i Ginecologia i de Neonatologia i Anestesiologia, que podria intervenir en cas que fos necessari per complicacions.

Sobre el nou espai, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va destacar dilluns en la inauguració que es tracta d’un pas endavant per avançar en la reducció de l’intervencionisme en els parts i va assegurar que la intenció és replicar el model a altres centres hospitalaris, ja que es tracta d’un servei “segur i eficient”.

El primer centre d’aquestes característiques es va posar en marxa el 2017 a l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell que, de mitjana, ha atès una cinquantena de parts per any. De moment, una quarantena de dones ja han sol·licitat parir a les noves instal·lacions. Segons les últimes dades facilitades pel centre, a Can Ruti es fan més de 1.800 parts anuals, dels quals entre un 65% i un 70% són parts sense risc i un 15% naturals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram