El Ple de juny a l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs investigarà el cas de la contaminació trobada a la platja del Litoral. Així ho van acordar els grups municipals al Ple celebrat aquest dilluns, on es va aprovar la creació d’una comissió d’investigació per determinar l’origen d’aquestes substàncies tòxiques i depurar responsabilitats al respecte.

En la sessió ordinària del mes de juny, les formacions de l’oposició -ERC, Sant Adrià En Comú, Cs, MES i Movem- van unir forces per tirar endavant aquesta moció, malgrat comptar amb l’abstenció de l’equip de govern, que va provar de convèncer sense èxit la resta de partits per impulsar una comissió de seguiment i informativa en comptes d’una d’investigació. “Tots volem saber què ha passat i posar-hi solució, però aquesta moció és esbiaixada perquè només parla de responsabilitats polítiques”, assenyalava l’alcaldessa Filo Cañete, que va anunciar l’obertura en paral·lel d’un expedient informatiu per recavar totes les dades sobre el cas a nivell intern del consistori i per reclamar els informes corresponents a la resta d’administracions implicades, com la Generalitat i el govern espanyol.

Cañete també va recordar que l’Ajuntament no tenia “potestat” per tancar la platja del Litoral i que es va prendre una decisió política “arriscada” abans de comptar amb l’autorització de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), l’organisme competent en matèria de sòls contaminats.

Des de l’oposició es va apuntar que encara hi ha molts interrogants sense resposta -quant fa que es coneix la presència de contaminants, perquè no s’havia fet res, perquè es van autoritzar les obres de l’estació de cables submarins si hi havia risc d’aflorament d’aquestes substàncies…- i que cal disposar de tota la informació per poder actuar de forma coordinada i reclamar la descontaminació de la sorra afectada. En la moció aprovada, els grups també van incloure un punt pel qual es requerirà que totes les noves construccions que s’iniciïn al municipi comptin amb un informe que garanteixi que el sòl no està contaminat, una de les reclamacions que sempre han posat sobre la taula les entitats ecologistes locals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram