Cartell que indica el tancament de la platja del Litoral. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va trigar onze dies a tancar la platja del Litoral per la presència de contaminants a la sorra. Segons ha pogut confirmar Línia Nord, l’informe elaborat per l’empresa Tecsòl on s’alertava de la presència d’aquestes substàncies cancerígenes va arribar al Departament de Medi Ambient del consistori el 17 de maig.

Fonts municipals apunten que un cop rebut l’informe es va traslladar la informació a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) com a administració competent en matèria de sòls contaminats per tal d’obtenir una valoració i unes pautes a seguir. Des de l’ARC se’ls va comunicar que no podrien emetre un informe fins a la primera setmana de juny, motiu pel qual el consistori va optar per “tancar la platja unilateralment amb caràcter preventiu”, donat que s’esperava força afluència de públic per al cap de setmana.

D’aquesta manera, l’Ajuntament va decidir clausurar la platja del Litoral el 28 de maig, sis dies abans que arribés l’informe definitiu de l’ARC i 11 dies després de tenir coneixement de la presència de contaminants.

Sobre el perquè es van autoritzar les obres de l’estació de cables submarins tenint en compte que l’últim estudi realitzat a la platja alertava que “moviments de terra” podrien fer aflorar contaminació, el govern local assenyala que l’empresa encarregada ja comptava amb l’autorització de la Demarcació de Costes i que el consistori només va atorgar la llicència urbanística.

La platja del Litoral i la de la Mora, a Badalona, podrien no ser les úniques que necessitarien una descontaminació, tal com ha reclamat aquesta setmana la Coordinadora Veïnal de l’Eix del Besòs. Diverses entitats també alerten que la platja del Fòrum de Sant Adrià podria tenir restes tòxiques. Fonts municipals apunten que no hi ha cap indici al respecte, però confirmen que s’ha encarregat un estudi per determinar la qualitat ambiental de l’espai.