La promoció de pisos del mercat ha centrat les crítiques dels partits. Foto: Arxiu

Vilassar Societat Municipal de Promocions Urbanes S.A. ja té assignat un administrador concursal, després de presentar el concurs de creditors voluntari el passat 4 de gener. La SA municipal acumula un deute superior als 15 milions d’euros i el seu consell d’administració ha optat per aquesta estratègia davant la impossibilitat de saldar-lo. Ara, el concurs congela el pagament dels crèdits i, com que s’ha presentat voluntàriament, la S.A. mantindrà la gestió del seu patrimoni, tot i la intervenció de l’administrador concursal.

CONTINUÏTAT O LIQUIDACIÓ
“El concurs voluntari era el pas més lògic, ja que no podíem fer front a les obligacions de la S.A.”, defensa el regidor d’Hisenda, Josep Solé. El regidor, però, considera que la S.A. pot tenir continuïtat, sempre i quan s’aconsegueixin, diu, quites i un refinançament del deute. Unes negociacions en les quals els primers interlocutors hauran de ser entitats financeres com Banc Sabadell, La Caixa, BBVA i Santander, o altres empreses com la constructora Teyco.

Per la seva banda, Gent per Vilassar de Mar, soci de govern d’ERC, s’ha mostrat d’acord en recórrer al concurs voluntari i també considera que la S.A. pot tenir continuïtat. “Amb nous objectius podríem tirar-la endavant”, assegura el regidor Joan Roca.

En aquest sentit, Convergència va un pas més enllà. “La continuïtat de la S.A. és necessària”, assegura el regidor Joaquim Ferrer. L’exalcalde considera que l’Ajuntament ha de seguir gestionant actius com l’aparcament de Vicenç Casanovas, el del mercat o els pisos de protecció oficial a través de la S.A. Una continuïtat que també veu factible Ciutadans. “Sembla que la inversió immobiliària torna a créixer i això potser facilita que la S.A. col·loqui els seus actius”, considera el regidor Juan Díaz. De tota manera, Díaz avisa que el futur de la S.A. passa, en gran part, per la capacitat de negociació del govern municipal.

D’altra banda, Babord defensa liquidar la societat municipal. Això sí, deixant la porta oberta a crear-ne una de nova si l’Ajuntament ho considera oportú. Una opinió compartida per Vilassar de Mar Sí que Pot. “Apostem per una dissolució ordenada de la societat”, explica el representant de la formació a la S.A., Jose Luis Duato. “El que havia de ser una eina de gestió s’ha convertit en una promotora immobiliària”, argumenta.

Mentrestant, el PSC tampoc creu en la possibilitat de mantenir viva la societat municipal. “Jo crec que el govern s’ha equivocat no presentant un pla de viabilitat”, afirma la regidora Alicia Rodríguez, que també retreu a l’executiu de Damià del Clot no haver negociat més amb Hisenda.

RESPONSABILITATS
El govern municipal també rep crítiques del grup municipal convergent. “No sabem quines negociacions s’han fet”, assegura Ferrer.

Convergència, però, també és el blanc de moltes crítiques que l’assenyalen com a responsable del deute de la S.A. És el cas d’ERC, Babord i el PSC, que consideren que l’executiu de Ferrer no va fer un bon plantejament d’operacions immobiliàries com la dels pisos del mercat. A més, Babord, Ciutadans i Vilassar de Mar Sí que pot, demanen amb insistència una auditoria del deute per poder-ne determinar les responsabilitats.

Unes responsabilitats que Ferrer defuig completament. “El que no va sortir bé és la inversió, no el projecte”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram