Els Mossos ja van haver d’intervenir en un atac racista el passat mes de juliol que va tenir lloc a la casa de colònies del Masnou. Foto: Arxiu (ACN)

L’ombra del racisme torna a planejar sobre el Baix Maresme. Més de quaranta col·lectius de Premià de Mar han signat un manifest per denunciar els missatges racistes i les amenaces contra joves migrants que s’han anat produint les darreres setmanes arran de l’agressió a un agent dels Mossos d’Esquadra el passat 9 de maig.

Segons apunten les entitats en un comunicat, alguns dels discursos per reclamar més seguretat al carrer han acabat derivant en una sèrie de comentaris que podrien ser constitutius de delictes d’odi i amenaces contra persones pel seu aspecte físic o origen. “Nosaltres respectem el dret a sentir-se segur, però no podem tolerar aquest vessant racista. Si algú té un problema, el té amb un particular, no amb tota la comunitat”, assenyala Aladdin Azzouzi, un dels impulsors del manifest.

Aquest jove de pares marroquins i nascut a Premià de Mar assegura que a través d’alguns grups de veïns de WhatsApp, Facebook i Telegram s’han arribat a distribuir fotografies de joves que porten tota la vida al poble i que mai han fet res només pel fet de ser d’origen marroquí. “Et sents vigilat i observat. És molt frustrant que se’ns posi a tots al mateix sac”, afirma, alertant que en aquests grups s’ha arribat a manifestar la intenció de “matar Menas” o d’anar a pisos ocupats on viuen joves migrants per agredir-los.

Aquesta tensió, de moment, només és palpable a les xarxes socials. Tanmateix, els diferents col·lectius denunciants consideren que actituds d’aquest tipus no es poden “deixar passar” si es volen evitar episodis com el que es va viure en un centre de menors del Masnou temps enrere, on quatre menors van acabar a l’hospital i hi van haver diversos ferits. “Afortunadament tothom està confinat a casa i ningú no ha fet res. Ens vam veure obligats a fer el comunicat per calmar els ànims”, apunta Azzouzi.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Premià de Mar asseguren que durant aquest confinament no s’ha produït un repunt dels delictes que justifiqui aquest discurs d’inseguretat, sinó que el nombre d’incidències s’ha reduït.

L’agressió a un Mosso d’Esquadra, el detonant

Els fets van tenir lloc la tarda del passat 9 de maig a l’exterior d’un supermercat de la Gran Via de Premià de Mar. Un agent dels Mossos d’Esquadra fora de servei resultava ferit quan intentava intervenir en una disputa entre un grup d’homes i alguns clients de l’establiment.

Segons recullen diversos mitjans, els agressors van encarar-se amb diversos clients després que aquests cridessin l’atenció a uns joves per no mantenir la distància de seguretat. En veure la situació, el policia es va acostar-hi per provar de calmar els ànims, però els homes van reaccionar violentament i encarant-se amb ell també.

Aleshores, l’agent va treure la seva defensa extensible per frenar-los, però el grup va acabar prenent-li l’objecte i el van utilitzar per apallissar-lo. El Mosso –que va rebre múltiples cops al crani i a la caixa toràcica– es troba ingressat a l’hospital però no es tem per la seva vida. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació i han desplegat un operatiu per poder localitzar els agressors.