sitja Torrassa

Una foto del 2020 amb la sitja i la fàbrica a sobre. Foto: Defensem el Castell

La intervenció arqueològica que s’ha fet a la sitja ibèrica de la Torrassa, a la zona inferior dels terrenys de l’antiga fàbrica SAS, ha trobat restes romanes d’època imperial -un període que abasta des del 27 aC fins al 476 de la nostra era-. Així ho ha explicat a Línia L’H Josep Maria Solías, director del Museu i un expert en aquell jaciment, al qual va dedicar la seva tesi fa 30 anys.

També s’han trobat restes de paviment hidràulic, el que indica que allà s’emmagatzemava alguna classe de líquid. Ara caldrà estudiar de quin es tracta, si era vi, aigua, o si allà s’acumulava oli. “La recerca arqueològica té els seus ritmes”, remarca Solías, que envia un missatge de tranquil·litat per la integritat del jaciment.

Alerta per l’enderroc de la fàbrica

I és que a mitjan del mes passat l’Ajuntament va informar que havien començat els treballs d’enderrocament de l’antiga fàbrica SAS, com hem dit ubicada a la part superior del jaciment. Per tot plegat, diverses entitats com Defensem el Castell van afanyar-se a recordar que aquella és una zona sensible pel que fa a l’expectativa arqueològica i van demanar-ne la protecció. En aquest sentit, Solías assegura que l’arquitecte a càrrec de l’enderroc estava al cas de la importància arqueològica d’aquell espai del barri, i que un tècnic del museu va estar present en tot moment durant les obres per demolir l’edifici.

Per tot plegat, ara és obligatori realitzar-hi una excavació. El que s’ha fet fins ara és eliminar l’estructura de la fàbrica del paviment en amunt. Però quan s’hagi de treballar en cotes inferiors, per exemple a l’hora de fer-hi la zona verda projectada per l’Ajuntament, caldrà realitzar un seguiment arqueològic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram