David Quirós Marín

Marín amb Quirós, en una imatge del juliol de l’any passat. Foto: X

El successor de Núria Marín a l’alcaldia de l’Hospitalet, tal com es rumorejava des de feia molts mesos, és David Quirós, tinent d’alcaldia de l’Àrea de Serveis a les Persones i responsable d’àmbits com Cultura i Educació. Des de fa temps no ha estat gens estrany veure’l al costat de Marín a diversos actes públics -sovint relacionats amb el gran projecte de ciutat, el Districte Cultural, l’àmbit de feina de Quirós-, incrementant la seva presència pública com a alcalde ‘in pectore’.

I és que tot i que Quirós és regidor des del 2016, el seu grau de coneixença entre el veïnat és més aviat baix. Si ens fixem al darrer Baròmetre d’opinió municipal, només un 2,6% dels veïns de la ciutat van saber ubicar-lo com a tinent d’alcaldia, un percentatge inferior al de Lola Ramos, la regidora de la Florida, les Planes i Pubilla Cases -amb el 5,4%- i, no cal dir-ho, al de Marín, la política més coneguda pels hospitalencs que ha personalitzat una manera de fer estreta i espontània amb el veïnat durant els seus actes institucionals i visites als barris.

Polític desconegut

De fet, aquest serà el primer repte del futur alcalde: donar-se a conèixer entre un veïnat que identifica la institució municipal amb Marín. De moment, qui coneix millor a Quirós són les entitats de Santa Eulàlia, el barri on viu el futur batlle i del qual va ser regidor el passat mandat. El futur alcalde té 50 anys i ha també estat primer secretari de les Joventuts Socialistes de l’Hospitalet. És diplomat en Relacions Laborals i ha estat vinculat al sector de les arts gràfiques.

Conegudes són les crítiques de l’associació de veïns Som Santa Eulàlia, que li retreu haver estat el responsable del tancament de la biblioteca de Santa Eulàlia. Malgrat que el nou pla de biblioteques contempla la construcció d’una de nova al barri –cosa que van reconèixer els socialistes recentment al Ple-, en un primer moment la posició de l’aleshores regidor del Districte i ara futur alcalde va ser la de mantenir l’equipament del carrer Pareto tancat per “deficiències” a l’edifici i pel “cost considerable” del lloguer, que era, segons va detallar Quirós, de 7.300 euros al mes. Poc després, la propietat va posar per a llogar l’espai que acollia la biblioteca per 3.900 euros, gairebé a la meitat del preu que pagava el consistori, fet que va comportar un fort malestar a l’associació de veïns. Preguntat per Línia L’H sobre aquesta qüestió, des de l’Ajuntament van refermar la postura de Quirós de mantenir tancada la biblioteca i d’oferir un servei de bibliomercat que tampoc acaba d’agradar.

Un pavelló a l’espera

Un altre dels temes que han afectat l’actuació de Quirós a Santa Eulàlia ha estat la promesa d’un nou pavelló poliesportiu i la decisió de celebrar una consulta als veïns del barri el 2019 per preguntar-los sobre la millor ubicació per a l’equipament: el Gasòmetre -on hi ha un grup de veïns que han denunciat el projecte, cosa que ha entorpit el procés- o el parc de l’Alhambra, idea que va topar amb una forta contestació per part d’entitats i veïns del barri. Finalment, l’opció del Gasòmetre va ser l’escollida a la consulta, però des d’aleshores no s’ha fet res. Fa poc, l’associació Som Santa Eulàlia va denunciar que, per ordres del consistori, s’havia retirat una pancarta que demanava la construcció de l’equipament al Gasòmetre.

Educació: trajectòria agredolça

Com a regidor responsable dels temes d’Educació, Quirós ha viscut moments dolços com ara la continuïtat de l’Acadèmia Cultura, després d’una intensa lluita de la comunitat educativa recolzada per l’acció de l’Ajuntament, però també de delicats, com ara les recents crítiques dels pares i mares d’algunes escoles bressol de la ciutat, que demanen la municipalització d’aquests centres educatius, tal com va prometre el govern socialista. Fa un any i escaig, Quirós va anunciar que l’Ajuntament treballava en aquest sentit, però a l’abril els pares van rebre la notícia de l’Ajuntament que aquesta esperada ampliació de l’oferta pública hauria d’esperar.

Per altra banda, els últims mesos Quirós ha denunciat -al costat de sindicats com CCOO- la manca de finançament de la Generalitat per fer front a la massificació a les aules de la ciutat, sobretot al nord de la ciutat, on caldrien 100 milions per posar fi a la saturació a les escoles.

“Manca de diàleg i menyspreu”

Amb tot, ERC-EUiA ha criticat la gestió de Quirós al capdavant de les àrees de Cultura i Educació. “Ha demostrat sobradament la seva incompetència, manca de diàleg i menyspreu a les entitats veïnals de la ciutat”, etziben els republicans.

Amb tot, Quirós té per davant el gran repte de recollir el llegat d’una carismàtica Núria Marín i de recuperar la majoria absoluta del PSC a la ciutat, que va perdre per poc marge les passades municipals. Tindrà Quirós tres anys pel davant -una pràctica comuna dels governs metropolitans socialistes quan calen fer canvis: impulsar-los a mig mandat per potenciar la imatge de qui entra-, i ara per ara és una incògnita si el seu lideratge, allunyat de qualsevol rastre de corrupció relacionada amb el cas del Consell Esportiu, pot mantenir l’hegemonia socialista en una ciutat caracteritzada pels extrems de les desigualtats i la vulnerabilitat dels barris del nord i pels grans projectes com el Districte Cultural, on el futur alcalde té molt a dir.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram