academia cultura

El sindicat CCOO reclama la continuïtat del centre. Foto: CCOO

El departament d’Educació de la Generalitat no vol assumir la titularitat de l’Acadèmia Cultura i proposa que els seus 330 alumnes siguin recol·locats a diversos centres públics de la zona. L’any de gràcia que va aconseguir el centre concertat el maig passat per continuar funcionant aquest curs 2021-2022 sembla que no servirà per evitar-ne el tancament, ja que el Govern descarta rehabilitar l’edifici escolar, requisit indispensable perquè entrés a formar part de la xarxa pública. Segons un informe tècnic de la Generalitat, l’immoble, propietat de l’Arquebisbat de Barcelona, no reuneix les condicions per fer-hi classe, atès que presenta problemes d’accessibilitat, sortides d’emergència que no funcionen i teulades de fibrociment amb goteres, entre altres. Segons el departament, en el darrer any s’han estudiat “totes les opcions” per intentar la integració, però “no es compleixen els requisits” perquè això sigui així donat l’estat actual de les instal·lacions. Amb tot, segons l’Ajuntament la reforma de l’edifici costaria uns tres milions d’euros.

Així ho ha comentat el govern municipal a les famílies, els docents i els representants sindicals en una reunió celebrada avui, a la qual hi havia previst que hi anés un representant de la Generalitat que, finalment, no hi ha assistit. Sigui com sigui, Educació proposa que els 223 alumnes de Primària de l’Acadèmia Cultura es traslladin als barracons que actualment ocupa l’Escola Ernest Lluch –el nou edifici de la qual estarà enllestit aviat-, mentre que els 107 alumnes d’ESO restants serien recol·locats en uns altres instituts públics de la ciutat. També plantegen la possibilitat ampliar l’oferta de Secundària de l’Institut Eugeni d’Ors.

Tanmateix, la Generalitat no vol recol·locar al sistema públic els 25 professors de l’Acadèmia Cultura. En aquest sentit, en una reunió la setmana passada el consistori va reclamar al conseller d’Educació, Josep González Cambray, una sortida per als docents, però la conselleria s’hi va negar, al·legant que les indemnitzacions han de ser assumides per la titularitat del centre escolar. Des de CCOO consideren que les problemàtiques de l’edifici no justifiquen l’acomiadament dels treballadors i la “dispersió” de 300 alumnes per tot l’Hospitalet, el que generaria un increment de les ràtios per aula. Tanmateix, el departament d’Educació explica que actualment hi ha 18 centres educatius en una situació similar a la de l’Acadèmia Cultura.

La qüestió s’arrossega des de l’any passat, quan l’Arquebisbat de Barcelona, propietari de l’edifici, va denunciar que la titularitat del centre no pagava el lloguer i que, per aquesta raó, no li renovava el contracte. En aquell moment, l’Ajuntament va fer de mediador entre l’Arquebisbat, la direcció del centre i la Generalitat per aconseguir que l’escola no tanqués aquest curs i es busquessin unes solucions que, a hores d’ara, semblen llunyanes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram