Academia Cultura 2

Les famílies exigeixen la continuïtat del centre. Foto: Àlex Recolons/ACN

Les famílies i els professors de l’Acadèmia Cultura asseguren sentir-se “enganyades” pel departament d’Educació després que ahir anunciés que no integrarà el centre educatiu a la xarxa pública. Això pot suposar el tancament definitiu de l’escola. De fet, Educació ofereix reubicar els seus 330 alumnes en uns altres centres de la ciutat i proposa la creació d’una nova escola pública als barracots de l’Ernest Lluch –l’edifici de la qual quedarà enllestit aviat– per als infants de Primària, mentre que els estudiants de Secundària anirien a l’Institut Eduard Fontserè de la Florida.

Aquesta solució no convenç la comunitat educativa de l’Acadèmia Cultura, que ja ha anunciat mobilitzacions per fer complir “la paraula donada” pel departament d’Educació.  “Han anunciat el tancament a una setmana de l’inici de les preinscripcions per deixar-nos sense marge de reacció, però no ho aconseguiran”, han explicat aquest matí en una concentració al davant de l’escola. Al seu torn, els professors lamenten “veure’s al carrer” quan se’ls va prometre una “feina de per vida”. I és que Educació, a més de no assumir la titularitat del centre, tampoc vol recol·locar al sistema públic els 25 professors de l’Acadèmia Cultura.

En aquest sentit, en una reunió de la setmana passada el consistori va reclamar al conseller d’Educació, Josep González Cambray, una sortida per als docents, però la conselleria s’hi va negar, al·legant que les indemnitzacions han de ser assumides per la titularitat del centre escolar. Des de CCOO consideren que les problemàtiques de l’edifici no justifiquen l’acomiadament dels treballadors i la “dispersió” de 300 alumnes per tot l’Hospitalet, el que generaria un increment de les ràtios per aula. Tanmateix, el departament d’Educació explica que actualment hi ha 18 centres educatius en una situació similar a la de l’Acadèmia Cultura.

Educació: “No hi ha hagut engany”

Per altra banda, Educació sosté que no hi ha hagut engany  i que ha buscat solucions “fins a l’últim moment” per poder integrar el centre escolar a la xarxa pública. El director general de Centres Públics, Jean Marc Segarra, assegura a l’ACN que les famílies i el professorat sabien que el canvi de titularitat estava condicionat a diversos requisits, entre els quals hi ha l’estat de l’edifici. Un cop constatat que la finca no compleix la normativa necessària per ser escola pública, Segarra remarca que han buscat amb l’Ajuntament un espai o solar alternatiu, fet que no ha estat viable. “Ha estat una decepció conjunta”, assevera, tot assegurant que l’escenari actual “no és un problema de diners”. En aquest sentit, ha dit que la llei impedeix al Departament fer una inversió com aquesta en una propietat externa. Segarra apunta que l’escola podria continuar com a centre concertat perquè la normativa sobre l’edifici, en aquests casos, és menys exigent que la que han de complir els centres públics.

El consistori, tanmateix, exigeix al Govern que busqui solucions per als alumnes i els professors de l’escola. Educació, en aquest sentit, insta a la direcció de l’escola i a l’Arquebisbat de Barcelona, propietari de l’edifici, a valorar la continuïtat del centre. “És difícil, però no impossible”, assegura.

La portaveu de LH En Comú, Ana González, alerta que el barri no es pot permetre “perdre ni una sola plaça escolar”, ni molt menys una escola. “Estem parlant de gairebé 400 famílies i 25 professors afectats”, afegeix. Per la seva banda, el grup municipal de Cs ha expressat el seu suport a la comunitat educativa de l’Acadèmia Cultura i ha reclamat a la Generalitat que eviti el tancament de l’escola i a l’Ajuntament que “pressioni” al Govern i trobi nous espais per a equipaments.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram