Marín AEBALL

Marín duran la xerrada amb empresaris d’aquest matí. Foto: Àlex Recolons/ACN

L’esperat i promès procés participatiu del nou Pla Director Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia “no ha funcionat”. Així ho ha reconegut aquest matí la mateixa alcaldessa, Núria Marín, en una trobada amb empresaris organitzada per AEBALL. “Això de la participació ciutadana és molt relatiu. Suposo que els ciutadans es mobilitzen per allò que els preocupa, no quan una cosa ja els està bé”, ha expressat Marín, que ha fet una crida a “replantejar” i “modificar” aquest tipus de processos de participació.

Que la participació veïnal en les trobades sobre el PDU era extremadament baixa i gairebé testimonial se sap des de fa mesos. Sense anar més lluny, el mes de maig Raul Alvarín, el director del Consorci per a la reforma de la Gran Via, un òrgan que aplega Generalitat i Ajuntament, va reconèixer que les sessions veïnals no estaven tenint l’acollida esperada. “És habitual en processos d’aquest tipus”, va assegurar en una conversa amb Línia L’H. Així i tot, Alvarín esperava que la participació anés a més, cosa que, finalment, no ha passat. Fins i tot, el director va afirmar que el Consorci havia ampliat el calendari del procés per aconseguir el màxim de propostes.

“No és vinculant”

La qüestió és que els opositors al polèmic projecte urbanístic, tombat dos cops als tribunals, avisen des de la posada en marxa del procés participatiu que aquest “no és vinculant”. En el seu moment, des de la plataforma No Més Blocs va denunciar que bona part dels assistents a les sessions eren treballadors municipals “indocumentats sobre el PDU”. Per tot plegat, ERC va demanar al Ple de l’abril que s’introduïssin millores en el procés. Els republicans, a més, hi van presentar una moció reclamant que s’impulsi la taula de treball del PDU, amb govern, partits i entitats. Aquell mateix dia, el primer tinent d’alcalde, Francesc J. Belver, va dir que a les sessions “hi està assistint tothom que vol”.

Amb tot, la principal queixa dels contraris al PDU Biopol-Granvia pel que fa al procés participatiu municipal és que l’Ajuntament ja dona per fet el projecte urbanístic. És a dir, que consideren que la pregunta que han de fer als veïns no és quin PDU desitgen, sinó si la ciutat necessita un pla d’aquestes dimensions. Per tot plegat, han anat organitzant sessions alternatives en uns altres punts de la ciutat, com ara la que es va celebrar el juny a l’espai La Figa. Allà, una vintena de persones van assistir a una xerrada dels integrants de No Més Blocs en la qual van reiterar que el pol biomèdic -del qual estan a favor- no ha de servir d’excusa per edificar en una zona no urbanitzable.

A la tercera?

Sigui com sigui, aquest matí Marín ha confiat que el PDU, a la tercera, pugui tirar endavant i que el projecte de soterrament de la Gran Via i la creació del clúster biomèdic pugui ser una realitat aviat. La transformació d’aquesta segona fase de la Granvia té un àmbit de 105 hectàrees i suposarà la creació de 632.058 metres quadrats de sostre destinats a l’activitat econòmica, que juntament amb la presència dels dos hospitals de referència Bellvitge i Duran i Reynals, pretén impulsar l’activitat econòmica a Catalunya i la creació d’un clúster biotecnològic, amb una inversió prevista de 175 milions d’euros.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram