Bombers

El Grup de Prevenció del Departament d’Acció Climàtica durant les tasques de vigilància. Foto: Nia Escolà/ACN

Des del 15 de març i fins al 15 d’octubre ja no es pot encendre cap foc en terreny forestal. És una altra de les conseqüències de la sequera que ens afecta, una de les més intenses i extenses del darrer segle. L’escassetat de precipitacions en els últims tres anys ha agreujat el risc d’incendis i ha provocat que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural hagi de prendre mesures extraordinàries.

La prohibició de fer foc en terreny forestal afecta qualsevol acció que pugui desencadenar un incendi en zones boscoses o altres àrees naturals. La norma estableix que en aquests terrenys, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre cap foc, sigui quina sigui la finalitat.

Queden prohibits els focs d’esbarjo, les fogueres, les barbacoes i la crema de restes

Hi queda inclosa, per descomptat, la generació de foc, però també actes que puguin causar deflagracions o espurnes en entorns propicis i que requereixin supervisió i precaució per prevenir afectacions ambientals i protegir la seguretat pública. Amb aquest criteri, queden prohibits els focs d’esbarjo, les fogueres i les barbacoes, les cremes de residus vegetals i les activitats pirotècniques, entre d’altres. Qualsevol d’aquestes activitats només es pot portar a terme amb una autorització expressa que s’ha de tramitar a través d’un formulari específic a la pàgina web de la Generalitat o bé presencialment a les oficines que el Departament d’Acció Climàtica té a totes les comarques.

Sequera extrema

La sequera que ens afecta des de fa tres anys ha portat la vegetació de Catalunya a una situació límit. Els mostrejos que porta a terme la Generalitat des de fa més de vint-i-cinc anys evidencien que el contingut d’humitat té una clara tendència a la baixa, i en alguns casos està assolint valors que no s’havien obtingut mai fins ara. La quantitat d’aigua i la verdor de la vegetació no havien estat mai en un nivell tan baix a gran part del país.

Més enllà de la mortalitat de la vegetació, els experts adverteixen que moltes masses afectades, tot i que encara no estan mortes, ja no es recuperaran i, a més, afavoreixen noves afectacions a les masses del voltant, que cada any estan més dèbils. Tota aquesta vegetació morta o moribunda es converteix en un perillós combustible que en cas d’incendi crema amb molta més facilitat.

Les pluges de les últimes setmanes han fet disminuir el perill a curt termini i han retardat la probabilitat de tenir perill molt alt generalitzat. Tot i això, en aquest context d’un dèficit hídric tan gran, difícilment un episodi de pluja podria resoldre el problema i, ara mateix, àmplies àrees arbrades de la meitat nord del país, tradicionalment fora del radar dels incendis en aquesta època, es troben amenaçades.

Per zones, la Catalunya central, Girona, el litoral i prelitoral central, la plana de Vic i l’interior de les terres de l’Ebre és on hi ha més dèficit d’aigua en la vegetació. Per espècies, són el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa.

Reforç de la prevenció

En previsió d’aquesta situació, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha avançat quatre mesos les mesures previstes, i el mes de febrer ja va reforçar les unitats dels Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals per poder donar cobertura a tot el territori fent feines de prevenció, de vigilància i de primera intervenció d’incendis forestals.

Aquestes unitats porten a terme tasques clau de manteniment d’infraestructures, com el manteniment de la vegetació del perímetre del dipòsit o del subministrament d’aigua, així com la conservació dels camins de la xarxa bàsica de prevenció d’incendis forestals, que inclou les franges auxiliars de trànsit i el manteniment dels giradors per facilitar les maniobres en cas d’incendi. També tenen cura de les àrees estratègiques de baixa càrrega de combustible.

Hi ha milers d’hectàrees de vegetació en una situació molt crítica

Els tècnics també desenvolupen tasques de vigilància específica als boscos de ribera per prevenir els incendis de borrissol i duen a terme cremes controlades i prescrites de vegetació per mantenir i millorar amb el foc la coberta vegetal. La majoria d’aquestes cremes són per al manteniment i la millora de pastures a l’alta muntanya i afavoreixen un herbatge tendre i fresc i el pas dels animals. A més, permeten reduir la quantitat de vegetació seca acumulada, cosa que fa que la intensitat dels incendis forestals que hipotèticament poden afectar aquests indrets sigui més baixa.

La presència d’aquests equips sobre el terreny no només té un efecte dissuasiu. També és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius. Les diverses rutes de vigilància estan marcades per la previsió de perill que elabora diàriament el personal tècnic del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals.

Milers d’hectàrees

La directora general de Boscos i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ja va advertir durant l’activació de l’operatiu que, després de tres anys pràcticament sense pluges, els boscos catalans, exceptuant els situats a les Terres de l’Ebre, estan en una situació crítica, amb molts arbres al límit i grans masses forestals a punt de col·lapsar.

Segons les comprovacions setmanals que fa el Servei de Prevenció, el febrer hi havia milers d’hectàrees de vegetació en situació molt crítica al nord de la demarcació de Girona, al Barcelonès, al Baix Llobregat i a la Catalunya central. “Aquestes àrees són les que estan pitjor, però a la resta del país la situació no és gaire millor”, va puntualitzar Sanitjas, que alertava alhora sobre una campanya d’incendis “desconeguda i molt complexa” que, en cas de no ploure significativament, podria començar més aviat que mai i ser la més difícil dels últims trenta anys.

El Govern garanteix aigua als Bombers

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, assegura que, tot i el baix nivell actual de les reserves dels embassaments de les conques internes, està “garantit” que els mitjans aeris dels Bombers disposaran de prou aigua per apagar els possibles incendis que hi hagi aquest estiu a Catalunya.

La prevenció, la millor eina contra els incendis forestals
WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram