Franja perimetral incendis

Imatge d’una franja perimetral d’una urbanització. Foto: Eloi Tost/ACN

Si bé la sequera ens ha posat al límit, hi ha diversos canvis socials que han augmentat progressivament el risc d’incendis als nostres boscos. És per això que la prevenció, tant la dels professionals com la de la ciutadania, és vital per minimitzar aquest risc inherent associat al progrés.

Parlem de l’abandonament d’àmplies zones agrícoles o del canvi d’usos dels boscos, per exemple. També de l’increment de la xarxa d’infraestructures, amb carreteres o línies elèctriques que travessen masses forestals. O de la construcció d’urbanitzacions a prop de masses forestals, especialment durant les dècades dels anys seixanta i setanta. I, per descomptat, de l’increment de l’afluència humana al bosc fruit de les noves modalitats de lleure.

Tot i que el risc d’incendis és generalitzat arreu del país, i això ens obliga a tots a ser especialment prudents, gran part de l’activitat de prevenció d’incendis es concentra als anomenats perímetres de protecció prioritària. Es tracta de zones amb un gran perill d’incendi forestal i que, a causa de la continuïtat de la massa de vegetació, poden convertir-se en grans focs de més de 500 hectàrees.

El Pla de prevenció d’incendis forestals fixa els criteris per ordenar la gestió d’infraestructures en aquests àmbits, reduir-ne la vulnerabilitat i minimitzar l’emergència. Una de les claus d’aquesta tasca de planificació és la delimitació de franges perimetrals de bosc netes.

Franges perimetrals

Els Agents Rurals alerten cada any sobre la importància de tenir franges perimetrals entorn de les urbanitzacions i cases aïllades per tal de prevenir l’avanç d’incendis forestals i evitar que es posi en risc la vida de les persones. Aquestes franges permeten reduir la violència del foc i a la vegada faciliten l’actuació dels Bombers a l’hora de l’extinció dels incendis.

Els responsables de mantenir la parcel·la en bones condicions són els propietaris

Els responsables de mantenir la parcel·la en bones condicions, tant si està edificada com si no, són els propietaris. En el cas de les franges perimetrals acostumen a ser les comunitats de les urbanitzacions o bé els mateixos ajuntaments els que s’han d’encarregar de fer les tasques de neteja de l’arbrat i del sotabosc. Tot i això, en moltes ocasions no es compleix la normativa i són els mateixos Agents Rurals qui han d’inspeccionar aquestes zones i traslladar les irregularitats descobertes als consistoris.

Col·laboració ciutadana

Tot i els nombrosos recursos professionals que es posen en marxa, la col·laboració ciutadana és decisiva per combatre el foc i protegir el patrimoni natural. La promoció d’actituds i d’hàbits responsables i la sensibilització són, doncs, eines clau per reduir el risc d’incendis forestals a Catalunya. Abordem a continuació algunes coses que es poden fer per sumar esforços a la causa.

Per començar, cal mantenir nets els espais: s’han de guardar les restes d’aliments generats i no abandonar ampolles ni objectes de vidre a les zones boscoses. També hem d’evitar circular amb vehicles fora dels camins autoritzats. Tot i que aquestes activitats no siguin perilloses per si mateixes, poden ser l’origen d’un incendi accidental, i per això cal evitar-les.

Si observeu una columna de foc al bosc, informeu els serveis d’emergència

Òbviament, cal ser especialment curosos amb activitats perilloses que involucren directament el foc. S’han d’apagar bé els llumins i cigarretes i no llençar-los mai per les finestretes del cotxe. En condicions normals parlaríem de les exigències a l’hora de fer foc al bosc, però amb la prohibició vigent de qualsevol activitat perillosa fins al 15 d’octubre se simplifica la qüestió. Senzillament, no es pot fer foc al bosc per cap motiu sense una autorització expressa.

Una altra funció que pot portar a terme qualsevol ciutadà és la de vigilància. En cas que observeu un incendi forestal o una columna de fum dins d’una àrea forestal, és crucial avisar al més aviat possible algun dels serveis d’emergència més propers, com ara els Agents Rurals, els Bombers, els Mossos d’Esquadra o Protecció Civil. Per estalviar temps, podeu trucar directament al telèfon d’emergències, el 112.

Autoprotecció

Per altra banda, què cal fer si us veieu implicats directament en un incendi, mentre venen els serveis d’emergència? Doncs, abans de res, intentar apagar-lo amb aigua, branques o sorra sobre la base de les flames. Si aconseguiu sufocar-lo, recordeu-vos de tapar les brases i netejar la zona.

En cas que us trobeu al bosc, cal que us allunyeu en direcció oposada al fum. Respireu pel nas procurant cobrir-lo amb un drap mullat i fugiu sempre pendent avall o en direcció perpendicular a l’avanç del foc. Sobretot no busqueu refugi en llocs profunds ni intenteu creuar les flames: hi podeu quedar atrapats. Si no hi ha més sortida, creueu per on el front sigui més feble.

Pel que fa als casos més extrems, si el foc us atansa, situeu-vos a la zona ja cremada sempre d’esquena al vent dominant. I si se us encén la roba, rodeu sobre el terra i, si podeu, cobriu-vos amb una manta, perquè el foc s’extingirà per falta d’aire.

Si l’incendi té lloc a casa o molt a prop, cal que tanqueu portes, finestres, persianes i les possibles entrades d’aire. Romaneu a l’interior i no bloquegeu les vies d’accés dels vehicles d’extinció sota cap supòsit.

Prohibit fer foc al bosc
WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram