Les antigues Cristalleries Planell s’han convertit, després d’un procés de reforma, en un nou equipament municipal. Foto: Cristian López

El Districte de les Corts ha inaugurat recentment el nou espai de Cristalleries Planell, una antiga fàbrica que ha estat rehabilitada per l’Ajuntament per fer d’equipament municipal. Es tracta d’un dels testimonis més significatius del passat fabril de les Corts. La nova instal·lació acull un centre de formació d’adults, la seu del consorci de normalització lingüística i el primer Espai d’Entitats del districte.

L’edifici barreja tradició amb modernitat a través de la conservació d’elements patrimonials de la façana i amb la incorporació de noves construccions d’alta eficiència energètica que potencien la llum i la ventilació natural. En total, l’espai té 1.600 metres quadrats de superfície construïda que es divideixen entre la planta baixa, on s’ubica l’escola d’adults; una segona planta per al Centre de Normalització Lingüística, i una tercera dedicada a l’Espai d’Entitats.

La jornada de portes obertes, celebrada el passat dissabte 4 de febrer, va comptar amb la presència de l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el Regidor del Districte, Agustí Colom i Adela Agelet, representant veïnal de les Corts, que van destacar la importància d’aquesta recuperació patrimonial, al mateix temps que també van ressaltar el seu valor social.

RECUPERAR PATRIMONI
L’antiga fàbrica de vidre artístic de Cristalleries Planell es va construir el 1913 a la cruïlla dels carrers Anglesola i Europa. El responsable de l’obra va ser Josep Graner. Va tancar 42 anys més tard, el 1955, dos anys després de la mort del seu propietari, Leopold Planell.

Era un espai on es fabricaven una gran varietat d’objectes de vidre de qualitat -gerros, vasos, jocs de tocadors, o làmpades de cristall- que s’exportaven a Amèrica. A més, les Cristalleries Planell van ser, l’any 1925, escenari del que es coneix com la “vaga dels nens”, una vaga infantil instigada per Francesc Pedra, un nen que llavors només tenia 11 anys, per denunciar els abusos i l’explotació infantil que patien. Posteriorment, Pedra, amb només 15 anys, es va convertir en el delegat de la CNT al sector del vidre.

PROJECTE INNOVADOR
El projecte de remodelació d’aquest edifici històric ha anat a càrrec d’Harquitectes, amb Josep Ricart com a responsable.

La reforma de l’edifici està feta a partir d’un projecte innovador que destaca per la seva eficiència energètica. Dues de les tres cares del solar han quedat definides per la façana protegida de l’antiga cristalleria Planell. L’edifici té quatre plantes que s’enretiren de la façana patrimonial sud i el pati cobert que n’ha resultat permet compatibilitzar edificació i patrimoni. Així s’aconsegueix millorar les condicions de llum natural dels espais d’aulari alhora que aporta un coixí tèrmic i acústic respecte l’entorn.

 

Obre l’exposició històrica

La nova seu de Cristalleries Planell acull des del passat 4 de febrer una exposició que reviu els 42 anys d’història d’una de les fàbriques de vidre més importants d’Europa.

L’empresa va començar la seva trajectòria el 1913 sota el nom de Planell y Borràs Sociedad en Comandita amb 170 treballadors; va arribar al seu màxim esplendor l’any 1943, quan la fàbrica tenia trenta anys, amb 525 treballadors; i va acabar tancant el 1955, dos anys després de la mort del seu propietari Leopold Planell. La documentació de l’exposició ha estat elaborada pels arquitectes Antoni Vilanova i Susanna Moya (Vilanova+Moya arquitectes) i Mercè Tatjer, geògrafa i historiadora.

Si es fa una passejada pels passadissos del nou edifici municipal, el visitant també pot conèixer el context urbà i el procés d’industrialització que va viure el districte de les Corts a finals del segle XVIII i primera meitat del XIX. L’exposició es pot visitar a l’edifici de Cristalleries Planell (carrer Doctor Ibáñez, 38).

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram