Cartell de les jornades sobre el futur monument a la presó. Foto: PDLC

Només una placa a la façana de l’actual Corte Inglés de Maria Cristina recorda que en aquest indret, durant prop de 20 anys, milers de dones –i els seus fills– van ser víctimes de la repressió i l’odi. A la històrica presó de dones de les Corts, que va estar ubicada a l’antiga masia de Can Duran des de l’any 1936 –el 1939 va passar a mans feixistes, després de la Guerra Civil– fins al 1955, quan l’incontrolat desenvolupament franquista va enderrocar aquell edifici per donar pas al centre comercial que ara ocupa aquell solar, milers de preses polítiques van patir condemna només per pensar de manera diferent.

Per tal de recordar aquesta infàmia, un col·lectiu del districte impulsa des de fa un any un procés participatiu per tal de reflexionar i donar forma a un monument dedicat a la memòria de les dones que hi van ser empresonades. Aquest procés, protagonitzat principalment per la societat civil, vol fomentar al màxim la participació de tothom per decidir quin tipus de monument cal construir per recordar la històrica presó. Per tal de servir de complement a aquest procés, a finals de mes se celebraran unes jornades internacionals destinades a recordar què va significar la presó de dones de les Corts. Aquestes jornades començaran el pròxim dimarts 25 de novembre de la mà de l’historiador madrileny Fernando Hernández, el qual impartirà la xerrada Història i Memòria de les dones empresonades, el cas de les Corts. En acabar, serà el torn dels testimonis directes dels familiars de les preses.

Per últim, i coincidint amb les jornades, la sala ubicada al xamfrà dels carrers Joan Güell i Europa acollirà una exposició en record de les víctimes de la presó. Un petit bocí de la memòria i la història de la ciutat.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram