La nova biblioteca té molta llum natural. Foto: Districte

Les Corts ja pot dir que té la biblioteca més moderna de la ciutat. Això és així des del passat 26 de gener, el dia que es va inaugurar la Montserrat Agulló, una biblioteca de 3.300 metres quadrats feta a l’antiga fàbrica de Benet Campabadal que destaca tant per l’edifici com pel projecte que acull l’espai.

I és que aquest edifici situat al carrer dels Comtes de Bell-Lloc és l’únic de la ciutat que té el certificat BREEAM, el certificat de construcció sostenible líder a escala mundial. Destaca l’enorme quantitat de llum natural que té gràcies a les clarianes i al mur de vidre al costat que dóna al carrer Novell. Això, més el fet que la fusta té una gran presència a tot l’edifici, fan que la biblioteca tingui un toc escandinau molt marcat. La sostenibilitat també la guanya amb les plaques elèctriques i un pati obert que permet que les plantes es reguin amb l’aprofitament de l’aigua de la pluja.

En segon lloc, cal parlar del projecte que representa aquesta biblioteca. Connecata amb l’Ateneu de Fabricació digital de les Corts, una incubadora del moviment ‘maker’ o, el que és el mateix, de la filosofia del fes-t’ho tu mateix en versió tecnològica. Un exemple d’això seria la creació d’objectes a partir d’impressores 3D.

COL·LABORACIÓ I INTERACCIÓ
Un altre de les novetats que presenta aquesta biblioteca és la seva aposta per trencar amb l’estructura i l’organització convencional d’aquests equipaments, pensats per tenir molts llibres i perquè la gent hi estigui en silenci. La Montserrat Agulló, en canvi, és una biblioteca que busca potenciar l’estudi polivalent i interconnectat gràcies a l’intercanvi i el treball en equip. Per aconseguir això ha estat clau la tasca dels arquitectes responsables de la transformació d’aquesta antiga fàbrica, Aurora Fernàndez i Ricard Mercadé. Han mantingut i potenciat la que fou la nau central de la fàbrica i s’han creat zones de treball i reunió en cubicles distribuïts per la planta.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram