El festival ha arribat a la quarta edició. Foto: Districte

El festival Escenari Literari va omplir les biblioteques de les Corts entre dijous i diumenge passat en una nova edició que va tenir com a temàtica principal la maternitat.

Amb la narrativa, la literatura, la música i les arts escèniques com a protagonistes, el festival, que té com a comissari el periodista Albert Lladó, també va retre homenatge a la Casa Provincial de Maternitat i Expòsits. Així doncs, l’encarregada d’obrir el certamen va ser l’escriptora Najat El Hachmi, que va presentar la seva novel·la ‘Mare de llet i mel’, una obra on la seva protagonista, Fatima, deixa la seva família i el poblet del Rif on va néixer, i emigra a Catalunya sola amb la seva filla. Després de tractar la maternitat des d’un punt de vista de la immigració va tocar fer-ho des d’una òptica subversiva. L’activista i artista Maria Llopis va explicar, a partir de les entrevistes que ha fet a moltes dones, les principals pors i contradiccions, però també les formes d’apoderament que avui envolten el model actual de maternitat.

REFLEXIÓ SOBRE EL PROPI COS
L’endemà la jornada va arrencar amb la xerrada de l’antropòloga Laura Núñez, autora de ‘Llevadores casolanes del segle XX’, on parla dels diversos rituals sobre concepció, embaràs, part i educació en diferents cultures del món. Tot seguit, Laia López Manrique va recitar versos propis i d’altres poetes que parlen des de les genealogies femenines i des dels múltiples llenguatges de la dona. Per últim, la filòsofa Marina Garcés va parlar sobre la idea del nosaltres i de com els cossos estan connectats des del naixement a partir d’un fet que tothom comparteix: la cicatriu del melic.

L’últim dia del festival el protagonisme va ser per a les dones que no volen ser mares o aquelles que comparteixen el dolor d’un avortament. Aquest va ser el cas de la taula rodona entre Paula Bonet i Luna Miguel, qui, des de la pintura i la poesia, van parlar sobre com trencar determinats tabús. Segons Albert Lladó, comissari del festival, aquesta edició “ha pogut arribar a públics de diverses edats i amb interessos culturals aparentment diferents”.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram