Una de les imatges que es poden veure a la mostra que es fa a l’Espai Expositiu. Foto: Ausiàs March

La nostra societat es transforma a una velocitat de vertigen i aquests canvis constants fan que, dia rere dia, sorgeixin noves necessitats que requereixen resposta. Per això, durant el curs 2015-16 que s’acabarà en poques setmanes, els alumnes de diferents cursos de secundària dels centres del districte han dut a terme una proposta pedagògica que ha consistit a diferents projectes de serveis comunitaris, col·laborant amb entitats, col·lectius i associacions del districte i de la ciutat. Amb aquestes accions es vol complementar els continguts habituals del seu procés d’aprenentatge, al mateix temps que els joves ajuden a atendre les necessitats de la comunitat i s’apropen encara més al seu entorn i a la realitat social més immediata.

El procés i els resultats d’aquests ja es poden veure en una exposició que es pot visitar a l’Espai Expositiu de les Corts, a la planta baixa de la seu del Districte. La mostra estarà oberta al públic entre les 9 del matí i les 8 del vespre durant els dies feiners d’aquest mes i el mes que ve.

9 ESCOLES, 20 PROJECTES
En total, nou centres educatius han participat en aquests projectes de serveis comunitaris que ara es poden veure a l’exposició. Es tracta de l’Institut Ausiàs March, l’Escola Moragas, els Maristes Sants-Les Corts, l’IES Les Corts, el Col·legi Pare Manyanet, el Col·legi Sant Ramon-Sagrat Cor, l’Escola Solc, el Col·legi Santa Teresa de Lisieux i l’Escola Thau.

Els Maristes han estat el centre que més projectes ha impulsat. En total, els 102 alumnes de quart d’ESO del col·legi han participat a vuit projectes. Repartits en grups, els estudiants han col·laborat en iniciatives per ajudar els seus companys de primària, com Cançó Resposta, ensenyem els altres o Padrins de reforç, llegir i aprendre és divertit, però també han dut a terme projectes per tenir cura del medi ambient, com Esmorzars sostenibles i saludables, cuidem la nostra salut i el nostre planeta i d’altres de caire més social, com les campanyes del Banc de Sang o el Banc dels Aliments o la Plataforma contra les Violències de Gènere, entre d’altres.

Els 185 alumnes de tercer i quart de l’IES Les Corts han desenvolupat un total de tres projectes. Els més joves han donat un cop de mà a Amnistia Internacional, implicant-se en projectes relacionats amb la violació dels drets humans. Pel que fa als estudiants de quart, les seves tasques van ser col·laborar en la Barcelona Magic Line (una jornada solidària en benefici de Sant Joan de Déu) i participar en diferents accions de voluntariat amb diferents associacions com menjadors socials, centres de paràlisi cerebral o menjadors socials.

El Col·legi Pare Manyanet ha estat el centre amb més alumnes participants. En total, els 275 nois i noies de primer, segon i tercer de secundària han tirat endavant tres projectes, un per curs. Els més joves s’han encarregat del programa Petits amics de la gent gran, en col·laboració amb la Residència d’Avis de les Corts. En canvi, els alumnes de segon han desenvolupat el projecte Aprenc a llegir, un projecte transversal per fomentar la lectura entre els alumnes de P5, mentre que els més grans han visitat les instal·lacions del Banc d’Aliments a la Zona Franca i han ajudat en les tasques d’organització i classificació d’aliments.

A més, els alumnes del programa Transició a la Vida Adulta (TVA) de l’Escola Jeroni de Moragas han col·laborat amb els estudiants de l’Escola Zürich en el procés de recollida de menjar excedent d’aquest centre per tal de portar-lo a la parròquia i que, des d’allà, es reparteixi pel barri.

Per la seva banda, els 77 alumnes de quart de l’Institut Ausiàs March han participat activament en l’elaboració de cartells, la coordinació i l’explicació als seus companys del que és El Gran Recapte del Banc dels Aliments.

La gent gran ha estat el col·lectiu al qual han ajudat els 51 estudiants de quart del Col·legi Sant Ramon Sagrat Cor. Durant set sessions, els joves els han apropat el món de les noves tecnologies. Els 64 alumnes de tercer del Santa Teresa de Lisieux han dut a terme el mateix tipus d’activitat.

Pel que fa als estudiants de quart de l’Escola Solc, la seva tasca ha consistit a donar suport en la recollida d’aliments i joguines i en la difusió de campanyes que la Fundació Comtal va impulsar a les xarxes socials. Es van centrar en la seva feina al districte de Ciutat Vella durant el passat Nadal.

Per últim, a l’exposició es podrà veure el resultat de la feina que els alumnes de tercer de l’Escola Thau han fet en col·laboració amb el Banc de Sang. Es tracta d’una campanya de recollida que es va impulsar durant la Festa Major del centre i les seves accions de difusió.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram