Treballs incendis Collserola

Foto: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

El Parc Natural de la Serra de Collserola es prepara per evitar focs. Això és el que es desprèn de la informació publicada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) recentment, en la qual s’afirma que “el Consorci del Parc Natural està finalitzant aquest desembre diferents intervencions als terrenys forestals amb l’objectiu de reduir el risc d’incendi”.

Es tracta d’un seguit d’actuacions contemplades dins del Programa de prevenció d’incendis forestals del Consorci, entre les quals destaca l’eliminació de part dels arbres i la reducció de la vegetació.

“Aquesta tardor-hivern s’ha actuat en pinedes de pi pinyer procedents de repoblacions dels anys vuitanta, una al turó d’en Cors, a Sant Just Desvern, i l’altra a la zona de la font de Santa Eulàlia, al barri de Montbau de Barcelona”, expliquen des de l’AMB.

Per altra banda, també destaca el manteniment de la vegetació dels camins. Es tracta d’una xarxa de camins que, en el cas de Collserola, contempla una extensió total de 45 kilòmetres.

Por dels megaincendis

Amb el canvi climàtic, entre altres fenòmens, s’ha instal·lat als boscos de Collserola el risc i l’amenaça dels megaincendis. Es tracta de focs que en poques hores podrien cremar tota l’àrea natural metropolitana.

En aquest sentit, el veïnat de la zona viu amb temor aquesta possible situació, que es pot produir quan la temperatura supera els 30 graus, la humitat és menor al 30% i els vents són superiors als 30 kilòmetres per hora.

L’amenaça dels també anomenats incendis de nova generació ha fet que diferents associacions de veïns i plataformes dels barris de muntanya de Collserola hagin impulsat una iniciativa per denunciar la manca de recursos en cas que es produeixi un megaincendi.

El col·lectiu reclama “afrontar el problema com més aviat millor, destinant els recursos necessaris a fer possible una nova gestió del territori”. “No podem tapar-nos els ulls i deixar en mans de l’atzar el perill d’un gran incendi a la serra”, sentencien.

Les actuacions de l’AMB s’emmarquen en aquestes accions que el veïnat demana per reduir la possibilitat de megaincendis.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram