Una imatge de la passada edició del Concurs Internacional de Música de les Corts. Foto: Districte

Les Corts és un districte fet a la música clàssica i lírica. Mostra d’això són els cicles de concerts que s’hi organitzen durant tot l’any i que atrauen públic de totes les edats. Aquesta setmana, des de dilluns fins aquest dissabte 2 de juny, el districte esdevé el focus de la música clàssica en la 14a edició del Concurs Internacional de Música de les Corts, una iniciativa endegada per l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte de les Corts, el centre d’estudis musicals A Tempo i l’associació ‘Per l’Altre Cor Cremat de Barcelona- ajut al quart món’.

El concurs està destinat a joves intèrprets d’entre 18 i 35 anys, i pretén impulsar la interpretació musical, difondre la música clàssica, donar suport als joves que comencen la seva carrera musical, fomentar la cultura de proximitat i donar visibilitat a iniciatives culturals que es porten a terme a diferents espais de la ciutat. Una iniciativa nascuda al territori i que, any rere any, ha anat creixent a l’àmbit de ciutat aplegant, des del 2005, més de 1.200 intèrprets. En aquesta edició són 89 els intèrprets inscrits, i provenen d’onze països diferents del món: Mèxic, França, Alemanya, Guatemala, Itàlia, Holanda, Corea, Puerto Rico, Polònia, Xilè, a més dels de l’Estat espanyol.

El certamen, que compta amb una categoria de cant i una d’instrumental, consta de tres fases. La primera d’elles, les audicions de selecció, ja s’han disputat al centre d’estudis musical A Tempo. Ara, els 16 intèrprets seleccionats, vuit de cada categoria, disputen la fase de concert al centre cívic Can Deu. Un escenari modernista que rep avui dimecres 30 de maig (18 h), als candidats en la categoria de cant i demà dijous (18 h) als candidats d’instrumental, en una fase oberta gratuïtament al públic.

Superada la semifinal, els vuit intèrprets seleccionats, quatre de cada categoria, pujaran al gran escenari de l’Auditori AXA per disputar l’esperada final. Serà aquest dissabte 2 de juny a les 18 h en un acte obert al públic amb invitació, disponibles a la recepció de la Seu del Districte (plaça Comas, 18), fins al divendres 1 de juny. Els guanyadors (un de cada categoria) rebran un premi de 3.000 € i els finalistes (un de cada categoria) de 1.000 €. A més, el CIM, a diferència d’altres concursos similars, ofereix com a premi especial l’enregistrament d’un CD amb la discogràfica Solfa Recordings, i la possibilitat de participar en alguns esdeveniments musicals de la ciutat. Enguany, com a novetat, s’incorpora un concert dins del cicle de tardor 2018 a la Casa Bartomeu, premi Jardí dels Tarongers, i una persona finalista de cada categoria serà proposada per a la fase de selecció de l’edició d’El Primer Palau 2019. Novament, i per segon any, el Premi del públic està dedicat a Oroiz Maiz, qui va participar i guanyar el primer premi l’any 2007, amb una trajectòria brillant i un gran futur, i que va perdre la vida el febrer de 2015.

Per valorar les actuacions, el concurs compta amb un jurat d’alt nivell conformat per 19 membres, tots ells lligats a l’àmbit musical: cantants o intèrprets, professors, agents musicals, directors de revistes musicals, compositors, crítics musicals o periodistes, entre d’altres.

 

Presentació a la Virreina

L’acte de presentació de la 14a edició del Concurs, celebrat al Palau de la Virreina el 22 de maig, va comptar amb la presència de Valentí Oviedo, director general del Gran Teatre del Liceu, qui va destacar la importància d’aquest certamen dins el panorama musical de la clàssica i la lírica a la ciutat.

A l’acte també van ser-hi presents dues de les artífex del Concurs, Sílvia Chocrón, directora del Centre d’estudis musicals A Tempo i Mercè de la Torre, presidenta de l’Associació Per l’altre cor cremat de Barcelona–Ajut al quart món, així com Ricardo Estrada, secretari del jurat del CIM, qui va destacar la importància del vessant pedagògic d’aquest concurs i de l’aprenentatge dels participants. La guanyadora en cant líric de l’edició passada, Irene Mas Salom va valorar el paper del concurs en la seva trajectòria professional. 

Finalment, el regidor del districte de les Corts, Agustí Colom, va destacar la trajectòria del concurs, nascut en un districte amb molt dinamisme en la vida cultural.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram