insomni

Foto: Pixabay

Si aquests dies no dormiu gaire bé potser és per culpa de la tardor. Només potser. La disminució de les hores solars, la tornada a la rutina i els canvis en el ritme de vida provoquen alteracions transitòries en el son. Tingueu en compte que amb el canvi horari hem passat de dotze hores de sol a l’estiu a un màxim de nou. Aquest fet per si mateix ja pot alterar el ritme biològic i provocar-nos insomni.

Més enllà dels problemes neurològics que podria causar dormir menys hores de les necessàries, l’insomni té moltes altres conseqüències. El cansament, la disminució del rendiment intel·lectual o el mal de cap son símptomes habituals de falta de son i ens provoquen irritabilitat, problemes de concentració i fins i tot augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars.

Tot i que les dificultats per agafar el son i mantenir-lo poden ser transitòries, o estacionals, és important esbrinar si hi ha algun factor causant. En aquest cas, cal demanar ajuda especialitzada. Però, en la majoria d’ocasions, l’insomni és conseqüència d’una manca d’higiene del son, i per corregir-ho hem d’establir unes pautes que ens permetin descansar correctament.