L'acte de la signatura del conveni. Foto: Districte

Potenciar les relacions socials, afrontar les responsabilitats i inquietuds de viure fora de l’entorn familiar, desenvolupar activitats a la llar o adquirir hàbits saludables són alguns dels objectius del projecte pilot dels pisos de transició a la vida independent per a persones amb discapacitat intel·lectual. Una iniciativa impulsada per les entitats de persones amb discapacitat intel·lectual de les Corts, la paràlisi cerebral i el trastorn mental, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Espai d’Inclusió del Districte de les Corts i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Al projecte, també hi col·labora El Corte Inglés, qui forma part de l’Espai d’Inclusió, i que ha subministrat tot el parament de la llar necessari per a la posada en marxa dels pisos.

Aquest passat divendres 7 de setembre, la Seu del Districte va acollir l’acte de signatura del conveni entre l’Ajuntament i les dues entitats del districte que gestionaran els habitatges i que participen en la prova pilot: la Federació Plataforma d’Entitats de Persones amb Discapacitat de les Corts i la Coordinadora de Pro Persones amb Discapacitat de les Corts. Un acte que va comptar amb la presència, entre d’altres, del regidor del districte, Agustí Colom, i la comissionada de diversitat funcional, Gemma Tarafa.

Els participants en el projecte, que inicialment seran set persones, tenen un grau reconegut de discapacitat intel·lectual igual o superior al 33%, i tots ells estan en els darrers anys d’escolarització o bé amb una assistència regular a Centres Ocupacionals, Centres Especials de Treball o amb feina al mercat ordinari. A més, tots pertanyen a una de les dues entitats del districte mencionades anteriorment. Durant la seva estada als pisos, situats a la Casa Bloc del districte de Sant Andreu i que serà de 18 mesos com a màxim, comptaran amb la supervisió constant d’un equip de professionals.

SUPORT I FORMACIÓ
Una de les característiques principals del projecte és que els participants comptaran amb un personal de suport que vetllarà per ells i els ajudarà en l’adquisició d’aquests aprenentatges i a potenciar al màxim les seves habilitats. En aquest sentit es donarà entrenament i formació en activitats d’autocura, tasques domèstiques i comunitàries, se’ls ajudarà a planificar i gestionar la seva llar, així com els assumptes administratius i financers, la salut i la utilització dels recursos de la comunitat.

D’altra banda, també es treballarà per fomentar hàbits saludables, potenciar les relacions socials i promoure el suport i col·laboració del grup familiar. Tot encaminat a millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu, promoure’n l’autonomia personal, fomentar-ne l’autogestió i afavorir el trànsit a la vida independent. Així doncs, el projecte no és simplement una alternativa a la institucionalització de les persones amb discapacitat, sinó que suposa el seu apoderament i la defensa de la seva dignitat.

RECONEIXEMENT
El passat mes d’abril, l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va participar en un acte simbòlic d’entrega de les claus d’aquests pisos com a reconeixement del treball col·lectiu per tirar endavant aquesta iniciativa, la primera d’aquestes característiques que es desenvolupa amb una part de finançament públic.

A la jornada també hi van ser presents el president de la Federació Plataforma Persones amb Discapacitat de les Corts, Miquel Madrigal; la presidenta de la Coordinadora d’Entitats Pro Persones amb discapacitat de les Corts, Pura Cundins; la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz; el regidor del districte de les Corts, Agustí Colom, i la comissionada de Salut i Diversitat Funcional, Gemma Tarafa, així com les persones que viuran en aquests pisos, les seves famílies i les entitats que els donaran suport duran tota la prova pilot.

 

L’Espai d’Inclusió

El projecte dels pisos de transició a la vida independent s’ha desenvolupat en el marc de l’Espai d’Inclusió 20+20+20 del Districte de les Corts. Es tracta d’una plataforma diversa i transversal que treballa amb l’objectiu d’eliminar barreres i obstacles socials.

Aquest espai aglutina tres grans grups de membres: entitats de persones amb discapacitat, entitats del tercer sector i empreses i institucions dels barris de les Corts. El Districte de les Corts impulsa aquest espai amb l’objectiu de garantir la igualtat d’oportunitats en tots els àmbits, sumant les voluntats i les capacitats d’actors socials diversos, els quals poden aportar conceptes innovadors per enriquir un debat necessari per analitzar com ampliar les accions d’integració.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram