Una retallada del 80% (5,2 de 6,5 milions d’euros) de la inversió municipal prevista a les Corts per a enguany i el 2019. Aquestes són les xifres que desgrana un document intern de l’Ajuntament al qual ha tingut accés, en detall, Línia Les Corts.

Així doncs, tal com ja va denunciar el PSC l’11 de juliol, l’Ajuntament estaria contemplant una retallada de 107 milions d’euros al conjunt de la ciutat, dels quals 5,2 serien a les Corts. En el cas cortsenc, es tractaria del districte que percentualment es veuria més afectat per aquesta caiguda de la inversió, ja que el total previst era de 6,5 milions d’euros.

ELS POSSIBLES DAMNIFICATS
Les dues grans inversions previstes que es veurien afectades, segons el mateix document, serien el nou Espai Jove de les Corts al Centre Cívic Tomasa Cuevas i l’Escola Anglesola. L’Espai Jove veuria com la inversió necessària d’1,9 milions d’euros (gairebé 600.000 euros aquest any i 1,3 milions l’any que ve) quedaria ajornada, mentre que la futura Escola Anglesola, amb una partida de 63.000 euros per a aquest any per fer el projecte i una de 2,6 milions d’euros per a l’any que ve per fer les obres, es trobaria en la mateixa situació.

En el cas de l’Escola Anglesola, es tracta d’un nou centre que hauria d’obrir de cara al curs 2020-2021 i acollir els alumnes de l’Escola Ausiàs March, que provisionalment estan instal·lats a Can Rosés. Està previst que l’Ausiàs March vagi tancant de forma progressiva tot i les queixes que va provocar aquesta decisió. Així, si finalment el govern municipal apliqués aquesta retallada, seria molt complicat que la nova escola pogués obrir el curs 2020-2021. A banda d’aquestes dues inversions més importants, el tercer projecte que es veuria afectat seria el de la reurbanització de la plaça Coll de Finestrelles, al barri de la Mercè, que puja a 680.000 euros.

CRÍTIQUES DE L’OPOSICIÓ
Tot plegat ha provocat que l’oposició s’hagi mostrat molt crítica amb aquest possible pla de retallades. Des del PSC, Jaume Collboni ha lamentat que “el desequilibri pressupostari és molt greu”. De fet, l’oposició en bloc, amb l’excepció de la CUP, va reprovar la gestió econòmica del govern de Colau durant el Ple del passat 20 de juliol i va acusar l’executiu de “falta de transparència” i “manca de previsió”.

 

L’Ajuntament parla d’un
“reajustament de calendaris”

La resposta municipal a aquest document ha estat negar que es tracti d’unes retallades en el pressupost. La primera resposta a la denúncia del PSC la va fer el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que va afirmar que el consistori havia patit una davallada en els ingressos que podria provocar un “reajustament de calendaris”.

Pisarello sí que va admetre que s’han rebaixat les transferències de l’Estat i que han caigut les plusvàlues, tot i que també va recordar que l’Estat i la Generalitat haurien de saldar els seus deutes amb l’Ajuntament. En tot moment, però, va evitar parlar de retallades. Per últim, durant l’últim Ple el mateix Pisarello va acusar el PSC de generar “falses alarmes per raons electoralistes”.

En paral·lel, fonts municipals insisteixen que el document que ha transcendit no és el definitiu. Les mateixes fonts, preguntades per Línia Les Corts pels projectes específics del districte que podrien veure’s afectats, rebutgen valorar-ne els detalls i insisteixen que només hi haurà “reprogramacions”, però que tots els projectes “es faran”.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram