Una imatge virtual del futur Espai Barça. Foto: FC Barcelona

La Coordinadora d’Associacions i Entitats de les Corts, la Coordinadora de Mejía Lequerica i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (Favb) fan avui al matí una roda de premsa per denunciar que “el projecte de l’Espai Barça és un nou ‘pelotazo’”. La compareixença pública d’aquestes entitats servirà perquè presentin les seves al·legacions al projecte, ja que el termini acaba avui.

En un comunicat fet públic ahir, aquestes associacions veïnals afirmen que l’Espai Barça té un “baix interès públic al costat de l’alt interès d’aprofitament privat que representa per al club”. Des del seu punt de vista, el projecte presenta una sèrie de deficiències que cal corregir. Una d’elles és que “estrangula eixos fonamentals que garanteixen una mobilitat que avui en dia ja és molt conflictiva”. També alerten que el projecte “aconsegueix guanyar 60.000 metres quadrats, l’equivalent de 600 pisos de 100 metres quadrats, en usos complementaris i compatibles que no generen cap aprofitament i, per tant, cap guany per a la ciutat”, al mateix temps que es “defineix molt pobrament una nova zona privada d’ús públic”. L’últim aspecte urbanístic amb el qual les entitats es focalitzen és amb el de les noves zones verdes que el projecte crearà. Les veuen “sobreres i amb cap interès urbà com a tal”.

“SENSE TRANSPARÈNCIA”
Les entitats veïnals, a banda de les crítiques relacionades amb l’aspecte urbanístic, també critiquen que el procés participatiu a partir del qual l’Ajuntament ha volgut implicar els veïns en el disseny del projecte “ha estat mancat de temps, indefinit en el calendari, i de transparència”. És per tot això que reclamen que “es corregeixin aquestes mancances greus perquè l’Espai Barça ha de ser un projecte compartit, ja que la ciutat s’hi juga molt”.

MILLORA INTEGRAL
Per la seva banda, des de l’Ajuntament defensen que aquest projecte de transformació urbana implicarà “una millora integral en l’ordenació urbanística dels terrenys on hi ha les instal·lacions esportives del Barça i del seu entorn immediat”.

El consistori també defensa que el procés de debat amb les entitats veïnals ha inclòs “vuit sessions amb una participació de més d’una vintena d’entitats i veïns a títol individual”. Unes trobades que, afirmen des de l’Ajuntament, han servit per “reordenar alguns aspectes del projecte”. Uns canvis que són els següents, segons detallen des del consistori: l’eliminació de la barrera urbana que suposen avui dia les instal·lacions esportives, que permetran que en un futur la zona sigui un nou espai d’ús ciutadà de 60.000 metres quadrats, i la millora de la connexió entre la travessera de les Corts i el Campus Sud amb una via cívica que unirà tot l’espai que es transformarà i, al mateix temps, modificarà la traça del carrer d’Arístides Maillol.

Per últim, des del consistori també defensen que els carrers de la zona tindran un disseny per afavorir els vianants, ja que hi haurà voreres més amples, més il·luminació i una rambla exclusiva per a vianants a l’avinguda Joan XXIII.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram