Una imatge del dia de Sant Jordi a la Rambla. Foto: Marta Vidal / ACN

La gran notícia de la diada de Sant Jordi, a banda dels llibres i roses més venuts, és la recuperació de la Rambla com a gran epicentre de la festa major de la literatura i les flors. Des de primera hora del matí milers de ciutadans i turistes van omplir de gom a gom el passeig, de dalt a baix, cercant llibres i roses. Molts d’ells volien tornar a gaudir de l’encant de la tradició a la Rambla. “És una tradició venir aquí per Sant Jordi i s’hauria de fer sempre”, afirmava la Natàlia, una terrassenca que venia a passar la diada a Barcelona, en declaracions a l’ACN.

Els llibreters i les editorials van recuperar el seu espai al passeig i s’hi van establir fins a noranta-dues parades. La majoria eren els establiments històrics, però també hi havia novetats, com la llibreria Lata Peinada, especialitzada en literatura llatinoamericana, o l’editorial Ela Geminada, de Girona. La seva directora d’edicions, Laia Regincós, es mostrava “contenta” de poder celebrar la diada de Sant Jordi en aquest espai, així com de poder-se “obrir camí” a la capital. “L’afluència és contínua i hi ha molta gent que para a comprar”, afirmava.

Visitants de la Rambla busquen entre l’àmplia oferta de les parades de la Rambla. Foto: Marta Vidal / ACN

Molts dels visitants van mostrar la seva il·lusió per tornar a la Rambla. Com el Víctor i la Mari Carmen, que porten cinquanta anys casats i, excepte els anys que la Rambla no ha estat un dels llocs habilitats per posar parades, sempre s’hi havien apropat per celebrar la diada. “S’ha trobat a faltar”, afirmava la Mari Carmen a l’ACN.

Entre les parades, a banda del sector del llibre, també hi havia nombroses associacions i institucions que volien gaudir de la festa, com la Casa Àsia, el Centro Galego de Barcelona, el Santa Mònica o l’Associació Amics de la Rambla, que tenien una parada davant del Palau de la Virreina a la qual es va acostar l’alcalde Jaume Collboni.

El regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle; el president d’Amics de la Rambla, Pau Bosch; i l’alcalde Jaume Collboni. Foto: Amics de la Rambla

Torna l’esmorzar de Sant Jordi

Ahir es va recuperar també la tradició de l’esmorzar de Sant Jordi al Palau de la Virreina, un esdeveniment que reuneix representants dels sectors de l’edició, l’escriptura, el periodisme, així com diferents gremis vinculats amb el món de les lletres i les associacions d’escriptors i escriptores. Durant l’acte es van poder sentir les paraules de Marta Pera, Premi Ciutat de Barcelona de Traducció en llengua catalana 2023 per Orlando, de Virginia Woolf.

Entre els convidats hi havia l’alcalde, que va destacar la recuperació “d’un espai emblemàtic del Sant Jordi com són les Rambles”. Aquí, va dir, “començarà un procés de reformes i tenim la missió de preservar el seu esperit cultural”. Per això, va afegir, han volgut que les Rambles es tornin a “omplir de llibres i amor”.

Foto de família durant l’esmorzar de Sant Jordi al Palau de la Virreina. Foto: Ajuntament

Els més venuts

Ramon Gener, Xavi Coral, Joël Dicker, Eva Baltasar, Eduardo Mendoza, Javier Castillo i Michael McDowell amb la saga ‘Blackwater’ en ficció i Carles Porta, Quim Monzó, Xevi Verdaguer, Maria Nicolau i Marian Rojas en no-ficció van ser alguns dels autors més buscats a les llibreries i parades per Sant Jordi, segons ha indicat la Cambra del Llibre, que enguany ha substituït el tradicional rànquing de més venuts per una tendència que acumula les vendes de la diada i hi incorpora la informació setmanal de LibriRed. Segons les primeres estimacions, el 54% de les vendes han estat de títols en català i el 46% en castellà, i el Gremi de Llibreters preveu que s’hagin superat les xifres del 2023 amb 1,87 milions de llibres venuts i 24 milions d’euros de facturació.

Pel que fa a les roses més venudes, el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén reiterava ahir al vespre que la vermella continua sent la protagonista de les vendes, i que enguany la tendència a comprar-la “fins i tot ha crescut”. “La gent tria tradició al 100%, i el que volen és una rosa més treballada i poder escollir entre diferents possibilitats, cosa que tenim els floristes”, va subratllar.

Una florista de la Rambla, en plena acció. Foto: Amics de la Rambla

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram