Plaça del Pi

A l’esquerra, l’edifici del segle XIX que acull la històrica Associació Antic Gremi de Revenedors. Foto: Arxiu

És gairebé impossible determinar quin va ser el primer ofici de Barcelona, però ben segur que entre els deu primers hi ha l’ofici de la venda. A Barcelona hi ha un testimoni fidedigne, no només de l’existència d’aquest ofici sinó de com n’estava d’organitzat. El Gremi de Revenedors, el que ara podríem anomenar comerciants, va ser fundat a mitjan segle XV i és el gremi més antic de la ciutat.

L’Associació Antic Gremi de Revenedors, ubicada a la plaça del Pi, és l’encarregada de conservar aquesta tradició centenària, una activitat que va ser premiada fa poques setmanes amb una distinció del Consell Plenari del Consell Municipal.

Venda i revenda

En concret, va ser el 12 de setembre de 1447 quan la reina Maria de Castella, en nom d’Alfons el Magnànim va signar a Barcelona el privilegi d’organitzar-se a la confraria o gremi de tenders revenedors, coneguts així perquè compraven els productes i els revenien als ciutadans. Sota aquest paraigua, i sota el patronatge de l’arcàngel Sant Miquel, hi havia sobretot els comerciants al detall de béns bàsics, com ara arrossos, fideus, mel, tonyina salada, anxoves, llegums, dàtils o sabó, entre altres.

L’activitat del gremi es regulava mitjançant uns Capítols, que especificaven els drets i deures dels comerciants. Aquells documents regulaven qüestions laborals, assistencials i fins i tot comercials, com el control de preus. Si hi havia dubtes sobre com interpretar-los, els agremiats elevaven una sol·licitud als prohoms perquè establissin unes Ordenacions. L’any 1613, per exemple, una d’aquestes ordenacions imposava per primera vegada un examen per poder regentar una botiga.

Punt de trobada

Inicialment, els comerciants es reunien a una capella del convent de Sant Antoni Abat, al Raval, on també celebraven la festa patronal i altres actes religiosos. Però, el 1452, buscant un lloc més cèntric, van instal·lar-se a una capella lateral de l’església del Pi, que llavors estava en construcció. Finalment, el 1678 es van traslladar a la seu actual de l’associació, al número 3 de la plaça del Pi, just davant de l’església.

Cura del patrimoni

L’entitat va deixar de ser un gremi a partir del segle XIX i es va transformar en una associació que vetlla pel patrimoni heretat i que ofereix serveis assistencials al més d’un centenar de socis que en formen part. Però, sobretot, l’entitat conserva la memòria d’un ofici i dels primers comerciants agremiats, una proesa en un moment on moltes coses es difuminen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram