VilaVeïna

VilaVeïna, el servei municipal de cures per a cuidadores actiu a tots els districtes de la ciutat, va iniciar la seva activitat al Carmel el juliol del 2022 i malauradament s’ha acabat aquest febrer.

Les usuàries de VilaVeïna ens preguntem per què l’han tancat. Per què no s’ha prorrogat aquest servei si compleix els objectius plantejats pel govern municipal?

El coordinador de VilaVeïna El Carmel, Gregor Siles, ha gestionat resolutivament i amb gran eficiència tota la diversitat d’activitats del projecte: el grup de dol per a persones grans, el grup de suport a la criança, el Jo em cuido, ioga per a treballadores de la llar i cures i Un cafè per compartir, un espai de suport mutu entre les persones cuidadores, familiars o properes.

Tota aquesta població vulnerable hem gaudit d’un valuós acompanyament en les nostres tasques de cuidadores que ens ha proporcionat una notable millora física en la força i flexibilitat, reduint el risc de lesions mentre realitzem tasques quotidianes de cures que requereixen mobilització de pes considerable. I també una millora psíquica, en mantenir una estabilitat emocional que ens ha enfortit mentalment, donant-nos la calma que tant necessitem com a cuidadores i que no només ens ha beneficiat a nosaltres, sinó també a les persones que cuidem.

Amb el cessament d’aquest projecte tornaran de nou les múltiples despeses als serveis sanitaris i socials que VilaVeïna El Carmel els ha estalviat pel que fa a les lesions musculoesquelètiques, els problemes d’ansietat i la inestabilitat emocional, entre altres problemes derivats de la tasca de cures.

Com pretén el govern municipal que els Serveis Socials i els Casals absorbeixin el servei VilaVeïna sense el pressupost econòmic que tenia assignat? Com s’hi pot incorporar el personal tècnic necessari si es retira el pressupost?

El govern de Barcelona ens intenta vendre que el servei continuarà endavant quan retiren el pressupost i eliminen els tècnics que s’hi dedicaven. Aquesta decisió es diu retallada, i les retallades rebaixen la qualitat dels serveis i ens treuen drets.

Per tant, el tancament dels serveis que ofereix VilaVeïna és un greuge comunitari important per al nostre barri, ja que tindrà un impacte molt negatiu per a les persones que els han estat gaudint i que, en la seva major part, són molt vulnerables.

Apel·lem a la responsabilitat de l’Ajuntament pel que fa al manteniment i continuïtat de VilaVeïna El Carmel.

Intervenció de les usuàries de VilaVeïna El Carmel al Consell de Cures i Salut del Districte d’Horta-Guinardó del febrer

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram