La plantació d’arbres i plantes vol transformar una zona semiabandonada. AVV Sant Genís dels Agudells/C. Gómez

A principis dels anys 80, l’aleshores regidora de l’Ajuntament de Barcelona, Mercè Sala, va proposar convertir els jardins del Patronat Ribas (actual IES Vall d’Hebron) en una gran zona verda que esdevingués el principal pulmó verd del barri de Sant Genís dels Agudells.

Aquesta proposta, però, va quedar arraconada en algun calaix municipal, i amb el pas dels anys els jardins de l’antic Patronat han anat perdent superfície degut a la construcció de la zona esportiva de l’institut Vall d’Hebron i d’una residència per a ancians. Tota la zona restant, delimitada pel triangle que formen el carrer Natzaret, el passeig de la Vall d’Hebron i l’institut, actualment es troba mig abandonada i sense una funció definida més enllà d’acollir alguna activitat puntual d’horticultura realitzada pels alumnes de l’IES Vall d’Hebron.

NOU IMPULS

El projecte per convertir aquesta zona en un gran pulmó verd va rebre un nou impuls amb el Projecte d’Intervenció Integral dels barris de Sant Genís i la Teixonera que es va presentar a la candidatura de la Llei de Barris de l’any 2010. Malgrat que les inversions de la Llei de Barris van passar de llarg, els veïns de Sant Genís van fer-se seu el projecte i el passat 30 de juny l’associació de veïns del barri va instar a la regidoria a iniciar “la planificació del jardí previst als solars de l’antic Patronat Ribas”. La voluntat dels veïns és construir un arborètum i un jardí d’escultures i proposen que porti el nom de l’anteriorment citada Mercè Sala.

ACCIÓ REIVINDICATIVA

Amb aquesta intenció, el passat dissabte al matí, un grup de veïns de Sant Genís i rodalies van organitzar una plantada d’arbres reivindicativa per reclamar que es recuperi el projecte de convertir aquesta zona semiabandonada en el que podria ser el primer parc urbà de Sant Genís dels Agudells.

Un arborètum vindria a ser com el germà petit d’un jardí botànic, una mena de col·lecció d’arbres vivents que aprofitaria les espècies ja existents a la zona com el pi pinyer o la wasingtònia. A banda de convertir-se en un espai natural de primer ordre, els veïns creuen que l’arbòreum podria convertir-se en “un promotor d’educació, convivència i qualitat de vida en matèria de medi ambient urbà i sostenibilitat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram