El problema de la soledat no volguda es va accentuar a causa de la pandèmia del coronavirus. Foto: Blanca Blay/ACN

El Pla de Barris ha iniciat tot un seguit d’accions per combatre la soledat no desitjada als barris del Carmel i Can Baró. D’aquesta manera, s’amplia el projecte pilot començat el curs passat i que ha permès rescatar de l’aïllament, segons afirma l’Ajuntament, un total de 25 persones.

Aquest projecte s’emmarca en el desplegament de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, que inclou la creació d’una taula comunitària interdisciplinària i interdepartamental en cadascun dels territoris on s’implanta. El consistori també ha ampliat les accions als barris de Verdum, la Prosperitat i la Trinitat Nova, tots tres a Nou Barris.

Més de 70.000 persones se senten soles

En aquesta taula hi participen tots els agents que poden intervenir o jugar un paper en la lluita contra la soledat no desitjada i que formen part dels serveis públics, com ara serveis socials, centres d’atenció primària, casals de persones grans, residències, centres de dia, biblioteques, casals i centres cívics dels barris, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, els districtes d’aquests territoris (Nou Barris i Horta-Guinardó), plans comunitaris i veïns implicats.

El fet és que l’enquesta municipal Òmnibus del 2022 va revelar que més de 70.000 persones se senten soles sovint o molt sovint a Barcelona. Així, aquesta taula comunitària de caràcter territorial es complementarà amb la figura d’una persona tècnica per cada barri que serà l’encarregada d’impulsar les diferents accions i activitats concretes amb les persones grans amb les quals es treballarà.

Abans, però, es farà una diagnosi a cadascun dels territoris per detectar les necessitats i per elaborar un programa d’accions concretes i adaptades a aquestes necessitats detectades, així com als interessos i les demandes del grup de persones que s’atendran.