abocador

Una part dels residus va a l’abocador d’Hostalets de Pierola. Foto: Aj. d’Hostalets de Pierola

Obrim la tapa de la brossa o l’armari on tenim els cubells a la cuina i fem un petit gest. A la nit o a primera hora del matí, si s’escau, deixem les escombraries al contenidor i ens n’oblidem. On van a parar les deixalles que generem els habitants del territori metropolità? Com es tracten els gairebé 450 quilos de brossa anuals que genera cada ciutadà?

Del total de residus del territori, el 38%, en recollir-se de forma selectiva, és a dir, utilitzant els contenidors de colors, s’envia a les plantes de tractament de residus per donar-los noves vides. En aquest sentit, hi ha municipis com Tiana, el Papiol, Sant Just o Castellbisbal que ja recullen de forma selectiva més del 50% dels seus residus. Malauradament, altres indrets del territori encara tenen índexs de reciclatge que estan per sota del 30%.

Sigui com sigui, reciclar de forma adequada és imprescindible, ja que fa possible que de la matèria orgànica que llencem se’n faci compost a les plantes de compostatge de Torrelles de Llobregat i de Sant Cugat del Vallès; es reaprofitin els envasos a la planta de triatge de Gavà-Viladecans i a la de Montcada i Reixac; i es puguin enviar a plantes de reciclatge de gestors autoritzats el vidre i el cartó perquè tingui una segona vida. “La prevenció de residus permet minimitzar l’extracció de matèries primeres per a la fabricació de nous productes i, per tant, reduir l’impacte ambiental”, afirmen des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Malauradament, la resta de residus que es generen i que no se separen adequadament se’n van, en gran part, a l’abocador d’Hostalets de Pierola o a la incineradora de Sant Adrià de Besòs. En ambdós casos, parlem de solucions que tenen un impacte mediambiental nociu, amb l’emissió de CO2 a l’atmosfera o amb el risc de contaminació que comporta deixar les deixalles en abocadors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram