Collboni, Villanueva i Rabell han escoltat atentament les demandes dels professionals del CAP Horta. Foto: Línia Horta

Els professionals del CAP i CUAP Horta-La Clota han rebut amb optimisme la visita aquest matí de la regidora de Salut, Marta Villanueva, en una trobada que ha servit per compartir amb l’equip del centre els plans per construir el nou CAP. A Villanueva l’acompanyaven l’alcalde Jaume Collboni i el regidor del Districte, Lluís Rabell, entre altres personalitats.

Per a la regidora, tot i que l’equipament encara trigarà a ser una realitat, avui era un dia per mostrar-se optimista: “El CAP d’Horta era una inversió prioritària per a nosaltres, perquè hem de poder garantir l’accessibilitat i unes infraestructures perquè els treballadors i els professionals puguin desenvolupar totes les seves competències i perquè els veïns i veïnes puguin accedir a un sistema de salut de qualitat”. El nou CAP tindrà 7.000 metres quadrats i s’hi integraran els serveis d’atenció a la dona i rehabilitació i salut mental. Tot plegat costarà entorn de 18 milions d’euros

El projecte d’urbanització està en la fase d’aprovació inicial. “Avui és un primer pas que volem compartir amb la direcció del CAP, amb els professionals, perquè per a ells també és un neguit i volíem compartir el calendari d’obres, explicar exactament els passos”, ha advertit Villanueva. Un cop s’aprovi definitivament, cap a finals d’any, s’haurà de fer la reparcel·lació, inscriure’l al Registre de la Propietat, cap al segon semestre del 2024, i, finalment, posar en marxa el procés de cessió del solar a la Generalitat de Catalunya.

El solar també requereix l’aprovació d’un Pla Especial per canviar d’usos i l’Ajuntament s’ha compromès a estudiar la possibilitat de reduir els terminis el màxim possible. Tot i això, l’estimació és que el sòl es pugui cedir a la tardor del 2025.

Collboni ha acudit a la reunió per explicar als professionals el nou projecte per al centre de salut. Foto: Línia Horta

Horta-Guinardó, clúster de salut

Villanueva ha volgut destacar també el paper que jugarà a Horta-Guinardó el nou centre de salut: “Al final, el districte d’Horta-Guinardó s’està convertint en un clúster de salut, perquè, a més, té dos dels grans hospitals de la ciutat, el Vall d’Hebron, que també té prevista una ampliació, i l’Hospital de Sant Pau”.

La posada en marxa d’aquest projecte és un dels fruits de la comissió mixta entre l’Ajuntament i la Generalitat celebrada el 20 d’octubre durant la qual es va acordar prioritzar les actuacions sobre determinats equipaments sanitaris d’atenció primària i comunitària (CAP) a Barcelona.

En concret, es va aprovar un projecte d’ampliació i de nova construcció d’un total d’onze centres d’atenció primària en diferents punts de la ciutat, així com el compromís de continuar treballant per desencallar els projectes de cinc més. Durant aquest mandat, la xarxa sanitària de Barcelona es veurà reforçada amb les ampliacions dels CAP del Besòs i la Pau, així com amb la construcció dels nous CAP del Raval Nord, el Fort Pienc, el Congrés i els Indians, el Parc i la Llacuna del Poblenou, la Sagrera, Horta–La Clota, la Marina del Prat Vermell, la Barceloneta i el Gòtic.