Un dels espais ocupats per les entitats juvenils. Foto cedida

A mitjans del 2018 l’Ajuntament va fer oficial la compra de l’edifici del Bloc 17, situat a la plaça Eivissa, després de la reivindicació de les entitats juvenils que tenien, i tenen, la seva seu allà. Era el primer pas per reformar l’edifici i que aquestes mateixes entitats en gestionessin una part i a l’altra s’hi fessin pisos socials. Han passat dos anys i mig i el projecte està totalment aturat.

“Vam aconseguir salvar l’edifici, perquè no acabés en mans d’un privat, però després es va aturar tot. Nosaltres tampoc hem pressionat perquè necessitàvem que els projectes que hi teníem en marxa tinguessin continuïtat”, explica Iu Gadea, integrant del Consell de Joventut d’Horta-Guinardó. Als baixos i al principal de l’edifici actualment hi tenen la seu entitats com els Diables d’Horta, el Casal Popular La Merci, l’Ateneu Popular la Bugadera i Queixal d’en Xöves. El 2016 van començar a ocupar diferents parts de l’edifici i el dia d’avui hi segueixen. Al bloc també hi ha tres pisos ocupats, en un dels quals hi viuen joves, mentre que els altres dos hi ha famílies que reben l’ajuda de la Xarxa d’Habitatge d’Horta.

“Mentre no es fa la reforma hem reclamat que es reconegui de forma oficial la cessió d’aquests espais, però no s’ha fet”, explica Gadea. “Que s’hagi aturat tot ho entenem, sobretot amb la pandèmia, però en algun moment s’haurà de posar en marxa el procés participatiu per decidir exactament quin és el futur del bloc”, afegeix. Les entitats juvenils aposten perquè els baixos i el principal siguin gestionats per elles, tal com passa ara, al mateix temps que mostren la seva preocupació per l’estat de l’edifici. L’Ajuntament ho ha anat controlant, però més enllà d’això des del Districte diuen que no hi ha data per desencallar el projecte.