Can Crehuet data de finals del segle XVIII. Foto cedida

L’entitat El Pou, Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada i l’Associació de Veïns d’Horta han llençat recentment un crit d’alerta pel futur de Can Crehuet, la casa senyorial situada al número 12 del carrer de Porto, al barri d’Horta, ja que podria ser enderrocada.

Aquestes dues entitats han alertat que a principis de mes va aparèixer a la façana un cartell penjat d’una empresa d’enderrocaments, cosa que podria significar que la propietat, una constructora, hagués decidit enderrocar l’edifici per posteriorment fer-hi pisos. Des del grup El Pou expliquen a la seva revista que Can Crehuet “no és una masia històrica, sinó una casa de caire rural, de les típiques de l’antic poble d’Horta”. La casa es va construir a finals del segle XVIII i té, en el seu interior, diferents elements patrimonials, com ara finestral decorat o un sostre també decorat, en aquest cas amb quatre medallons amb referències artístiques.

UNA LLOGATERA ALS BAIXOS
A banda del valor patrimonial de l’edifici, als baixos d’aquesta casa hi viu actualment una dona de 92 anys. Té un contracte de renda antiga i fa 60 anys que aquesta planta de la finca és casa seva. En declaracions a Línia Horta, el seu fill explica que amb l’empresa constructora han tingut converses, però no s’han acabat d’entendre. Afegeix que l’escenari ideal per a la seva mare seria poder continuar vivint a la casa perquè “és on sempre ha viscut, hi té tots els records i que sigui en una planta baixa l’ajuda”. De totes maneres, afegeix que la casa està en mal estat i que hi faria falta alguna reforma. Si finalment no és viable que la dona pugui seguir vivint a la casa, el seu fill diu que no posaran cap problema per marxar, però recorda que la seva mare “haurà de rebre una indemnització, ja que té un contracte de lloguer de renda antiga”.

L’AJUNTAMENT NEGOCIA
En paral·lel, l’Ajuntament s’ha mobilitzat per explorar quines opcions hi ha per salvar Can Crehuet. Actualment hi ha negociacions obertes amb la constructora que va comprar la finca fa un temps. El problema és que l’edifici té una sèrie de drets adquirits gràcies a un certificat d’aprofitament urbanístic que fa que la propietat el pugui enderrocar quan vulgui. Un supòsit que no passa, per exemple, en el cas de les finques del casc antic d’Horta, la plaça Bacardí, els carrers de Campoamor i Salses i les Cases dels Periodistes incloses en la moratòria que es va aprovar el 2 de juliol de 2017. “Som conscients de la importància de Can Crehuet i de moment s’està negociant amb la propietat”, conclouen fonts del Districte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram