Canvi rotund d’opinió del PP. El partit ha votat finalment a favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre desnonaments, impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

Les 1.402.854 signatures que es van recollir entre els ciutadans partidaris de modificar la llei hipotecària han convençut als diputats del PP al Congrés que van canviar la seva opció de vot en l’últim moment i contra tot pronòstic.

El veredicte ha agafat per sorpresa a tothom. El passat 5 de febrer, el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, anunciava que els seu grup no compartia la “visió” de la PAH i que, per tant, no li donarien la seva aprovació.

Ara, la ILP podrà ser debatuda a la cambra per tots els partits. El portaveus parlamentaris del PP i PSOE, han acordat sol·licitar la tramitació “per la via d’urgència” el que implica que la Llei arribarà al Ple amb més celeritat, en qüestió de setmanes.

FENT PRESSIÓ

Els impulsors de la ILP han fet pressió fins l’últim moment. Diversos representants i simpatitzants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca es van personar durant les últimes hores abans de la votació davant el Congrés i les diverses seus del PP.

La portaveu de la PAH, Ada Colau, comentava durant aquestes concentracions que si els diputats rebutjaven la ILP sobre els desnonaments estaríem davant d’una situació de “falta de democràcia”. De fet, la portaveu anava més enllà assegurant que “seria increïble que no s’admeti a tràmit, és a dir, que no s’accepti debatre aquest gran esforç de la ciutadania”.

CORRIDES TAURINES

En el ple de dimarts es debatien dues ILP. Amb 590.000 firmes, una tercera part de les obtingudes per la PAH, la ILP presentada per les entitats taurines per declarar les corrides com a bé d’interès cultural també va passar el filtre del Congrés, com estava previst.

Els diputats van donar llum verda als toros com a tradició cultural revocant així la prohibició aprovada pel Parlament. De fet, el resultat no s’allunya de la previsió donat que el PP ja preveu que les corrides tornin a Catalunya al setembre.

“NO TIRAREM LA TOVALLOLA”

Malgrat l’èxit de la tramitació de la ILP, ara la pressió es concentrarà en reforçar els arguments perquè la paralització dels desnonaments i la dació en pagament siguin una realitat. En aquest sentit, les PAHs han anunciat que “no tiraran la tovallola” i que no es quedaran “de braços plegats”.

Les plataformes han assegurat que mantindran les “accions de denúncia” perquè, tot i l’aprovació de la ILP, el problema persisteix i continuen augmentant el nombre de suïcidis de persones afectades. Un dels casos més notoris han estat el d’un matrimoni mallorquí que es va treure la vida justament mentre s’estaven duent a terme les votacions sobre la ILP al Congrés.

MANIFESTACIÓ MULTITUDINÀRIA

Milers de persones van participar el passat dissabte a la manifestació convocada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a la plaça Universitat per demanar un canvi de la legislació. Els convocants han xifrat l’assistència a l’acte en 80.000 persones mentre que la Guàrdia Urbana ha rebaixat la xifra a 12.500.

La marxa, envoltada d’un ambient festiu amb multitud de pancartes i samarretes, va sortir per la Gran Via fins al carrer Urgell per arribar fins a la seu del PP. Un cop allà, i sota l’atenta mirada d’un fort dispositiu policial, els membres de la PAH van plantar una gran pancarta en la que es podia llegir el lema Pel dret a l’habitatge, Dació en pagament retroactiva i Lloguer social.

CREIX LA SOLIDARITAT

Horta-Guinardó també és un dels districtes de la ciutat on s’estan produïnt nombrosos casos de desnonaments. Aquestes dificultats, però, han despertat la solidaritat entre els veïns, molts dels quals es van sumar a la manifestació organitzada per la PAH perquè es compleixin els objectius de la ILP.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram