Les eleccions al Congrés del passat diumenge 10 de novembre van tenir a Horta-Guinardó el mateix guanyador que les del passat 28 d’abril, el PSC. Els socialistes, amb Meritxell Batet com a cap de llista, van aconseguir tornar a ser la força més votada, tot i que van perdre més de 4.000 vots. Van passar dels 23.791 de l’abril (24,7%) a 19.676 (21,9%). Percentualment, la caiguda va ser de gairebé tres punts.

El segon lloc el va tornar a ocupar ERC, que tenia com a cap de llista Gabriel Rufián. Els republicans, igual que el PSC, van veure com disminuïa el suport dels hortencs, ja que van passar dels 22.304 vots del 28A a 18.996. Això els va implicar passar d’un suport del 23,2% a un del 21,1%. La distància entre republicans i socialistes, doncs, es va reduir lleugerament en comparació a l’abril –els van separar menys d’un miler de vots–, ja que llavors va ser d’1,5 punts i ara ha estat de 0,8.

El podi, tal com va passar a l’abril, el va tancar En Comú Podem, que tenia Jaume Asens com a cap de llista. De la mateixa manera que ERC i el PSC, els comuns també van perdre suports, concretament una mica més de 1.500. El 28A en van obtenir 17.084 i en aquesta ocasió van caure fins als 15.557. La baixada no va arribar a ser d’un punt, ja que van passar del 17,7% al 17,3%.

ELS TRES QUE CREIXEN
Mentre que els tres primers partits (ERC, PSC i En Comú Podem) van perdre vots, n’hi va haver tres que van millorar els seus resultats. Un d’ells va ser JxCAT, que va passar del cinquè al quart lloc. La formació independentista, amb Laura Borràs al capdavant, va guanyar 662 vots –de 8.361 a 9.023–, fet que li va suposar passar del 8,7% dels suports al 10%.

El segon partit que va anar a l’alça va ser el PP, que amb Cayetana Álvarez de Toledo va aconseguir passar del sisè al cinquè lloc. Els populars van obtenir 7.324 vots (8,1%), mentre que a l’abril es van quedar en 5.567 suports (5,8%).

La tercera formació que va créixer va ser Vox. El partit d’extrema dreta, que al conjunt de l’Estat va treure uns grans resultats, a Horta-Guinardó va aconseguir gairebé 1.750 vots més, ja que va passar dels 2.889 sufragis de l’abril (3%) a 4.632 (5,1%). Tot i això, la candidatura que encapçalava Ignacio Garriga no va passar de ser el vuitè partit del districte.

DEBACLE DE CIUTADANS
El gran perdedor de la nit, tal com li va passar a tot l’Estat, va ser Ciutadans. El partit taronja, amb Inés Arrimadas liderant la llista de Barcelona, va perdre més de la meitat dels vots que havia aconseguit a l’abril. Va passar de 10.490 (10,9%) a 5.060 (5,6%), cosa que li va suposar caure fins al setè lloc venint del quart.

Per últim, cal destacar la irrupció de la CUP, que es presentava en unes eleccions espanyoles per primera vegada. La formació de l’esquerra independentista, amb Mireia Vehí com a número 1 de la llista de Barcelona, va treure uns resultats força bons i va aconseguir reunir 6.396 vots, que van representar el 7,1% dels suports. Aquestes xifres li van permetre ser el sisè partit més votat, per davant de Ciutadans i Vox.

Per últim, remarcar que en aquests comicis la participació al districte va ser del 71,9%. Va ser 5,4 punts percentuals més baixa que el passat 28 d’abril, quan es va enfilar fins al 77,3%.

ERC guanya en 6 barris, el PSC en 4 i els comuns en un

Pel que fa als barris, el mapa hortenc va ser, tot i la victòria socialista al districte, més groc que vermell. ERC va ser el partit més votat en sis dels 11 barris (Horta, La Font d’en Fargues, Can Baró, el Guinardó, el Baix Guinardó i Montbau). De fet, la situació és idèntica a la del 28A, ja que llavors ERC també va guanyar en els sis mateixos. Entre aquests barris, el percentatge de suport més alt als republicans va ser el del Baix Guinardó (24,3%). En tots els barris on ERC va guanyar, la segona força va ser el PSC.

Els socialistes, per la seva banda, van guanyar en quatre barris (la Teixonera, Vall d’Hebron, el Carmel i Sant Genís dels Agudells). Especialment contundent va ser la victòria al Carmel, gràcies a un suport del 31,8%. De fet, es tracta del barri del districte on el percentatge de vots cap a un partit va ser més alt. A la Teixonera el suport al PSC també va ser molt alt (28,4%). En els quatre barris socialistes, la segona força va ser En Comú Podem en dos (el Carmel i la Teixonera) i ERC en els altres dos (Vall d’Hebron i Sant Genís dels Agudells).

Per la seva banda, En Comú Podem va aconseguir ser el partit més votat a la Clota. Els comuns, però, només van guanyar en tres barris de tota la ciutat: al citat de la Clota i a dos de Ciutat Vella (el Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera). La victòria a la Clota, en tractar-se d’un barri molt petit, només va suposar 98 vots a la formació lila. Pel que fa al partit debutant, la CUP, el suport més gran el va tenir al Guinardó (9,2%). L’extrema dreta, Vox, va firmar el millor resultat a la Teixonera (7,9%).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram