Xavier Trias és el nou alcalde, però en minoria. CiU

El Partit Popular ha aconseguit que els tribunals li donin la raó, i ha obtingut un regidor més al consistori, arribant al novè representant. El gran damnificat ha estat Convergència i Unió que n’ha perdut un, quedant-se amb 14 edils.

El PP ha recorregut a totes les instàncies judicials possibles per a que donessin validesa a una seixantena de vots, que havien estat anulats prèviament. En necessitava poc més d’una cinquantena per arrabassar aquest regidor als convergents. Ha estat el màxim i últim tribunal, el Tribunal Constitucional, qui ha dictat sentència, i ha atorgat la raó, i un escó, als populars. Així doncs, la convergent Elena Turalló cedeix la seva cadira a Maria Elisa Casanova, novena a la llista electoral d’Alberto Fernández Díaz.

UN GOVERN EN MINORIA

Aquest canvi de darrera hora ha provocat les crítiques de l’alcalde Xavier Trias cap al Constitucional. Unes paraules que han rebut la contrarèplica del PP. La seva repercussió en el nou govern municipal, però, és encara més profunda. Trias s’enfrontarà a quatre anys en una clara minoria, que haurà de solventar amb acords puntuals amb les diferents forces polítiques. De fet, el passat 1 de juliol, va ser nomenat alcalde amb el suport d’Unitat per Barcelona. Els vots dels seus dos representants, Portabella i Laporta, van donar-li prou força per rebre el ceptre del consistori. Tot i així, es va quedar lluny dels 21 regidors que suposen la majoria.

Trias és bon coneixedor de la posició delicada en la que es troba. Per això, en el seu discurs d’investidura, quan aquest quinzè edil encara estava enlaire, va estendre la mà a la resta de grups polítics. “La Barcelona del futur no es construirà des d’una única opció política”, va exclamar.

CANVI A LES CORTS

La sentència del Tribunal Constitucional ha provocat, a més, un buit a l’equip de govern del districte de les Corts, després de la marxa d’Elena Turalló, la que havia de ser la seva regidora. Turalló serà substituida per Antoni Vives, tercer Tinent d’alcalde, que combinarà la regidoria amb les carteres d’Urbanisme, Habitatge i Infraestructures, entre d’altres. Aquesta càrrega de responsabilitats sobre una sola persona ha estat objecte de crítiques de l’oposició, sobretot del PSC.